Banjaluka: Hor Akademije umjetnosti i Jedinstvo održali koncert

Objavljeno: 29. 4. 2016 u 14:12h

Muzičari poneseni najljepšim emocijama, svojim dostojanstvenim nastupom u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci u srijedu uveče, evocirali su uspomene na umjetnika Vladu Miloševića, koji je svojevremeno dirigovao Horom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Mješoviti horom srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Dirigent Nemanja Savić podsjetio je da je Vlado Milošević, u čiju čast se proteklih dana održava manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića”, dirigovao “Jedinstvom” od 1931. do 1941. godine.

Publika je tako imala priliku da, pored ova dva hora, čuje i nekoliko solista sa Akademije umjetnosti, kao i Muzičke škole “Vlado Milošević” iz Banjaluke.

Prisutnim ljubiteljima horske muzike na najljepši način su se prikladnim kompozicijama predstavili soprani Aneta Makanjić i Milica Stjepić, mecosopran Biljana Kerkez, bariton Lazar Radoja te tenor Radojica Žagran.

Na samom početku nastupa združeni horovi izveli su dva a kapela djela poznatog ruskog kompozitora Pavela Česnokova, a riječ je o kompozitoru koji je napisao grandiozan i interesantan horski opus.

“Sve ono što je Česnokov napisao za hor je jako zvučno i impresivno, a njegove kompozicije izvode svjetski poznati horovi”, ispričao je Savić.

Na repertoaru koncerta se našlo jedno, po mnogo čemu, interesantno vokalno instrumentalno djelo savremenog srpskog kompozitora Zorana Hristića “Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici Hilandarskoj”.

“Ova kompozicija nastala je na tekst čuvenog književnika i pjesnika Ljubomira Simovića i to djelo bila je inspiracija Hristiću da uradi jedno nesvakidašnje djelo. Pored solista, kuriozitet izvođenju ovog djela činila je instrumentalna matrica, a kao pijanista nastupila je Sanja Čolić-Zelić, što je izvođenje ove kompozicije svakako podiglo na jedan viši nivo”, istakao je dirigent Nemanja Savić.

Snaga glasova vrhunskih muzičara, koji su sa ovim horovima nastupali širom svijeta, a za svoje nastupe nagrađivani visokim uglednim priznanjima, još jednom su dokazali da naša publika voli i podržava izvođenje horske muzike, koja će sigurno, uz sav trud i zalaganje umjetnika, nastaviti da niže uspjehe i osvaja svjetske scene.

Utisci

“Prezadovoljni smo nastupom, ali i reakcijama mnogobrojne publike koja uvijek rado dođe da nas podrži. Cjelokupan nastup je održan na zavidnom izvođačkom nivou, a pozitivna atmosfera uticala je da svaka kompozicija bude nadahnuto izvedena”, rekao je dirigent Nemanja Savić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-hor-akademije-umjetnosti-i-jedinstvo-odrzali-koncert/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot