Inspirativna priča gitare i klarineta

Objavljeno: 20. 4. 2016 u 13:15h

Toplina zvuka i inspirativna igra melodija velikih muzičara, kakvi su gitarista Zoran Krajišnik i klarinetista Aleksandar Tasić, učinila je da publika u Banskom dvoru Kulturnom centru osjeti i čuje kako sviraju profesionalci.

Ovaj duo iz Novog Sada prvi put je održao koncert u Banjaluci u ponedjeljak uveče u okviru “Dana Vlade Miloševića”. Krajišnik, umjetnik impozantne biografije u koju je upisao nastupe širom zemlje i svijeta, redovni je profesor gitare na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, pa su u publici bili i njegovi studenti, koji su jakim aplauzima pokazali poštovanje.

“I ranije sam svirao u Banjaluci, ali nikada na “Danima Vlade Miloševića” ni u ovom sastavu, pa tako je ovo, možemo reći, dupla premijera. Predstavili smo se programom koji u posljednje vrijeme mnogo sviramo javno. On je veoma atraktivan i čini mi se da publika jako dobro reaguje na Geršvina, Nojmana. Muzika je popularna, što ne znači lagana za svirku, ali ljudi je znaju, pitka je”, ispričao je Zoran.

Kao ni mnogi drugi koji su nastupali u Banskom dvoru, ni on, ali ni Tasić, koji je prvi put u Banjaluci, nisu mogli da ne prokomentarišu akustiku koncertne sale, za koju kažu da je jedna od najboljih u kojoj su svirali na našim prostorima.

“Program koji smo izvodili sastavljen je od mnogo aranžmana, jer nema mnogo muzike pisane za naš duo. Neke od aranžmana pisali smo mi, neke naši studenti”, kazao je Aleksandar, koji je inače stalni solo klarinetista Verbier Festival Chamber Orchestra iz Švajcarske i profesor kamerne muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Poslije svake kompozicije aplauz je svojom jačinom i dužinom trajanja pokazao je da je publika svjesna virtuoznosti ovog dua, koji zajedno svira od 2007. godine. Krajišnik je zahvalio publici i prisjetio se svog prvog nastupa u vijećnici Banskog dvora, na republičkom takmičenju na kojem je osvojio prvu nagradu sa samo deset godina. Takođe je istakao da je gitaru na kojoj svira napravio izvanredni majstor i njegov dugogodišnji prijatelj Zoran Kuvač.

Solo pjevači

Iste večeri, prije koncerta Krajišnika i Tasića, u vijećnici Banskog dvora održan je i nastup studenata solo pjevanja Akademije umjetnosti iz klase operske dive Dunje Simić. Ovo je bio njihov prvi koncert pred banjalučkom publikom gdje su mogli da pokažu svoj talenat.

Danas na programu

“Izložba plakata – postavka sa “Svjetskog bijenala studentskog plakata – Novi Sad” biće otvorena danas u 17 časova na Akademiji umjetnosti. Samo petnaest minuta kasnije u kamernoj sali Akademije Siniša Vidaković će promovisati djelo “Knjiga ispod jastuka”. U 20 časova u Banskom dvoru biće izveden klavirski resital Arsena Čarkića.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/inspirativna-prica-gitare-i-klarineta/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])