Izložba u Banjaluci: Do svemira i nazad (Foto)

Objavljeno: 15. 4. 2016 u 14:16h

U Muzeju savremene umjetnosti RS sinoć je sa početkom od 19 časova održano predavanje ,,Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari“ sa specijalnom gošćom Nagin Koks iz svemirske agencije NASA.

Koks je predstavila rad NASA agencije i  najveći uspjeh svog inžinjerskog tima, lansiranje i prizemljenje The Mars Curiosity Rovera 2012. godine na planetu Mars.

,,To je bila jedna divna noć i bilo je riječ o nečemu što dotad niko nikad nije uradio. S obzirom da postoji namjera da se pošalje ljudska posada oduvijek smo se pitali kako izgleda ta crvena planeta“, rekla je Koks dodajući pri tome da fazi slanja ljudske posade predhodi faza slanja robota.

Sjedinjene Američke Države su dosad jedina zemlja koja je uspješno spustila sondu na površinu Marsa. Zahvaljujući ovom projektu došlo se do važnog otkrića da je Mars jednom imao uslove za postojanje života.

Na samom kraju predavanja publika je bila u prilici da postavlja pitanja. Prvo pitanje ,,Da li NASA nešto krije od nas?“ postavio je jedan mališan koji je time dobio veliki aplauz pristunih ljudi.

Pored dosadašnjeg uspjeha, Nagin Cox je i menadžer na više međuplanetarnih robotskih misija ukljućujući Jupiter i Mars kao i misiju Kepler koja ima za cilj traženje planeta sličnih Zemlji u zvjezdanom sistemu.

U okviru pratećeg programa predstavljena je i izložba ,,Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“ koju je otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

U svom govoru pozdravio je sve prisutne ali i izrazio malu dozu zabrinutosti ,,jer dužina otvaranja već se polako približava onoliko koliko je trebalo posadi Apola da stigne do Mjeseca a broj govornika ozbiljno podsjeća na Vudstok“, rekao je Tasovac.

Takođe je posjetioce izložbe podsjetio i na riječi Ive Andrića da „ljudi bez mašte i sanjarenja su pijuni koji prvi nastradaju u okršaju sa vječnošću“.

Pored ministra Tasovca posjetiocima se obratio i ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković kao i direktorica Muzeja istorije  Jugoslavije Nada Knežević.

Izložba povezuje odnos istorije, nauke i umjetnosti koji oslikava pogled čovjeka 50-ih godina prošlog vijeka na budućnost.Posjetioci su bili u prilici da pogledaju foto i video materijal od kojih se ističe posjeta američkog predsjednika Niksona Jugoslaviji  kao i posjeta astronauta misije Apolo 11.

Najvrijedniji eksponat izložbe koji je ujedno zaokupio najviše pažnje jeste tzv. “Kamen sa mjeseca”  koji predstavlja orginalni segment mjesečevog tla. Eksponat je prvi put izložen u Banjaluci i istovremeno je prvi put da napušta Beograd.

Nakon povratka sa Mjeseca tročlana posada Apola 11 posjetila je  Jugoslaviju u okviru svoje turneje širom svijeta koja je obuhvatala 22 zemlje na četiri kontinenta. Tito je posadu ove svemirske misije odlikovao Ordenom Jugoslovenske zvijezde sa lentom koja je predstavljala najviše jugoslovensko odlikovanje koje se moglo dodjeliti stranim državljanima koji nisu šefovi država. Jedna od zanimljivosti jeste da je  pored odlikovanja, predsjednik SFRJ  posadi poklonio i zlatne tabakere,  Armstrongu od 133 grama, Oldrinu od 132 i Colinsu od 131 gram zlata. Američki predsjednik Nikson je kasnije  predsjeniku SFRJ Josipu Brozu Titu poklonio ,,Kamen s Mjeseca“.

,,Ovo je prvi put da fragment tla sa Mjeseca napušta Beograd.Ni Tito, ni Nikson, niti pak astronauti nisu mogli ni da pomisle da će kamen sa Mjeseca jednoga dana stići do Banjaluke. Relacija Mjesec-Vašington-Beograd-Banjaluka duga je preko 392 hiljade kilometara ali kad postoji volja postoji i način“,  bile su jedne od riječi koje je ministar Tasovac uputio posjetiocima.

Izložba u MSURS će biti otvorena za posjetioce do  27.maja.

Projekat koji je obuhvatio predavanje i izložbu realizovan je uz podršku Američke ambasade u BiH  u saradnji sa  Muzejom istorije Jugoslavije.

Izvor: mojkontakt.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/izlozba-u-banjaluci-do-svemira-i-nazad-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot