Banjaluka: Drago Mihić napravio galeriju pod vedrim nebom (Foto)

Objavljeno: 14. 4. 2016 u 14:48h

Šetajući prema Banj brdu u Banjaluci, sigurno ste primjetili slikara Dragu Mihića i njegovu neobičnu galeriju u šumi. Na tu ideju došao je prije pet godina dok je i sam šetao, a galerija je otvorena šest mjeseci svake godine i prema njegovoj procjeni posjeti je više od 1.500 ljudi. 

„Neobičan ambijent privuče ljude, vide nekog osobenjaka koji nešto radi i iz radoznalosti priđu“, kaže Drago koji još dodaje da su stranci posebno impresionirani galerijom u šumi jer na to nisu navikli u modernom svijetu.

Posljednjih dvadeset godina slika po šumama i selima, a sada najviše voli slikati u šumi. Naslikao je više od 1.000 slika, a imao je četiri samostalne i više kolektivnih izložbi.

fg2

Njegov život obilježen je slikama, te osim kulturne vrijednosti one imaju i istorijsku vrijednost  s obzirom da je naslikao objekte kojih više nema. Naslikao je osnovnu školu i seosku zadrugu iz svog rodnog mjesta, Senice kod Ključa, te su tako njegove slike ostale jedni tragovi postojanja.

Posebno je ponosan na svoju sliku fontane Petar Kočić koje takođe više nema, a upravo je ona bila svjedok mnogih prvih ljubavi, svjedok prvih dječijih koraka i osmijeha.

Tehnika koju koristi je ulje na platnu, a kazuje nam da više voli klasično, renesansno slikarstvo sa slobodnim temama, ali od naručenih odnosno zadatih tema ipak živi.

„Uživam i u tome jer mi to daje snagu i vjeru da ću uspjeti“, kaže Drago Mihić.

U prosjeku mu je potrebno od deset do mjesec dana da naslika nešto, a cijena se kreće oko 200 KM i dosada kaže nije imao negativnih iskustava sa kupcima. Kako kaže, njegova najveća promocija su same slike.

fg3

„Postojala je publika zainteresovana za slikarstvo, a brojnost ljudi koji su posjećivali izložbe bila je kao da se ide u kino i mnogo više se kupovalo. Danas nema publike koja tako kupuje slike. Akademski duh se izgubio, a slike se naručuje iz praktičnih razloga“, kazao nam je Mihić.

Turistički savez grada Banjaluka mu je dozvolio da radi i pružili su mu podršku na čemu im zahvaljuje. U prošlogodišnjoj akciji „Klupa“ koju je bila pokrenula grupa građana „Rekreativna zona Banjaluka“ ovaj banjalučki slikar  dobio je svoju klupu. Poručuje ako radiš poziv iz ljubavi, onda trebaš znati da je to tvoj garant za uspjeh.

„Unosite sebe u svoj rad jer se to prepoznaje“, kaže slikar.

Priroda i umjetnost su stvorile paravan koji vas odvodi u vašu intimu daleko od gradske vrve, a cvrkut ptica biće jedini zvuk koji čujete, vaše oči posmatraće igre boja na slikama, upravo ovakav osjećaj imaćete ako posjetite ovu neobičnu šumsku priču.

Izvor: mojabanjaluka.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-drago-mihic-napravio-galeriju-pod-vedrim-nebom-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])