Književnica iz Banjaluke dobila Evropsku nagradu za književnost!

Objavljeno: 6. 4. 2016 u 08:40h

Tanja Stupar-Trifunović, književnica iz Banjaluke, dobitnica je Evropske nagrade za književnost 2016. za roman “Satovi u majčinoj sobi”.

Ova vijest objavljena je juče na zvaničnom sajtu Evropske unije za književnost, a pored Stupar-Trifunovićeve, priznanja su dodijeljena za još jedanaest autora koji svoju literaturu stvaraju u Belgiji, Kipru, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Luksemburgu, Rumuniji, Sloveniji i Španiji. Vidno uzbuđena zbog ovog priznanja, Stupar-Trifunovićeva je za “Nezavisne” kazala da ju je veoma obradovala vijest da je ona ovogodišnji dobitnik Evropske nagrade za književnost.

“Svake tri godine država nominuje troje autora, a pored mene, ove godine to su bili Lejla Kalamujić i Damir Šabotić. Ovo priznanje je važno za mene jer mi daje šansu za prevode moje knjige na druge jezike i autora dovodi u evropski kontekst”, rekla je Stupar-Trifunovićeva.

Pojasnila je da samim tim dobija priliku da se predstavi čitaocima na drugim jezičkim područjima, ali i da je ova nagrada neka vrsta ohrabrenja za nju kao pisca. Poenta Evropske književne nagrade, koja se dodjeljuje svake tri godine, jeste da se izdavači motivšu da prijavljivanjem za korištenje sredstava EU, knjige koje su dobile nagradu prevedu na druge evropske jezike.

Stupar-Trifunovićeva je ranije navela da je romanom “Satovi u najčinoj sobi”, koji je bio i u užem izboru za NIN-ovu nagradu, željela pokazati da su majčinstvo i lik majke mnogo složeniji nego što mi to bilo kao pojedinici ili društvo prihvatamo i da činimo veliku nepravdu majkama svodeći ih na neživu sliku idealizovanog majčinstva, jer taj nikad dostignuti ideal kao i svi ideali baca ogromnu sjenku na stvarnost s kojom se žene svakodnevno bore.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnica-iz-banjaluke-dobila-evropsku-nagradu-za-knjizevnost/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot