Banjalučanka stvorila umjetnost od odbačenih diploma

Objavljeno: 5. 4. 2016 u 14:30h

Izložba “Deponovanje” mlade umjetnice Dragane Vidljinović otvorena je u umjetničkoj galeriji “Prostor” u Kordunaškoj 22 u Banjaluci.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi, odnosno konceptualnom radu apsolventice na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Izloženi su povelje, dokumenti i drugi sporazumi o otvaranju Univerziteta, koji je nosio naziv “Đuro Pucar Stari” u bivšoj SFRJ. Ti dokumenti koji bi trebalo da budu arhivirani i služe kao kulturno dobro jednog univerziteta, podučja ili naroda, pronađeni su na smetljištu.

“Na Univerzitetu se čistio stari objekat da bi se renovirao i sve stvari su bile bačene čekajući gradsku čistoću da ih pokupi. Prolazeći pored toga, vidjela sam dvije crne vreće iz kojih su virile diplome. Naravno, zanimalo me šta se krije u njima, jer ih je bilo mnogo. Na taj način sam došla do rada koji je izložen“, kazala je Dragana Vidljinović, koja studira u klasi profesora Vese Sovilja i opredijeljena je prije svega za slikarstvo, ali se izražava i u drugim medijima kao što su video, performans, land art.

Riječ “deponovanje”, kako nam je kazala, povezala je s čuvanjem dokumenata, a istovremeno i sa deponijom gdje je trebalo da završi sav izloženi materijal, među kojim se nalazi i diploma o doktoratu ekonomskih nauka Jasmina Komića, današnjeg ministra nauke i tehnologije RS. “Pored toga, tu sam pronašla i diplome o doktorskim radovima sa Medicinskog, Pravnog i Tehničkog fakulteta.

Pojedini dokumenti nisu validni jer nemaju pečat ovjere, ali govore o povjerljivim i čuvanim dokumentima koji bi mogli biti zloupotrijebljeni. Rad je izložen kao kritika našeg društva, nemarnosti države i nezainteresovanosti za kulturu”, rekla je ova mlada umjetnica, koja u toj nezainteresovanosti posebno izdvaja nebrigu o mladim umjetnicima u BiH, kojih, na svu sreću, ima veoma kvalitetnih. Ti umjetnici veoma teško dolaze do situacije da samostalno izlažu, stoga su, po njenom mišljenju, “Prostor” i koncepcija rada “Prostora” veoma zanimljivi.

Kad god je neko pitao za umjetničku scenu u BiH, ispovjedila nam se, na um joj pada rad profesora Sovilja “Konture granica BiH”, gdje je slovima ispisano “umjetnost BiH je u granicama BiH”.

Pohvalna je, zaključila je Vidljinovićeva, zainteresovanost za izložbu Demijana Hersta, koja je trenutno u MSU RS, ali njeno mišljenje je da bi možda sve izložbe imale veliku posjećenost da su više promovisane, da se više govori i piše o njima.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucanka-stvorila-umjetnost-od-odbacenih-diploma/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot