Banjaluci Dragaš poklonio sve što je imao

Objavljeno: 31. 3. 2016 u 07:42h

Za prepoznatljive simbole jednog grada uvijek su vezane i nevjerovatne, intimne priče umjetnika koji su svim svojim bićem, ali i umjetničkim stvaralaštvom živjeli za svoj grad i svaki dio svoje osjećajne duše utkali u dobro poznate, utabane staze, kojima su zauvijek promijenili sasvim običnu funkciju puta.

Takav je bio i Slobodan Dragaš, Banjalučanin u duši, a po opredjeljenju umjetnik, vajar, koji je, iako je svoj talenat “isklesao” na uglednim akademijama, odlučio da se vrati svom gradu, kojem je zavještao sve što je imao.

On je taj koji je od običnih staza stvorio putokaze, a i danas, deceniju poslije njegove smrti, po njegovim stazama koračaju njegovi prijatelji i učenici koji se istinski trude da Dragašev umjetnički rukopis i dalje živi.

Svaki kutak u Banjaluci je Dragašev kutak. Koračajući gradom, njegova djela su svuda oko vas. Brojne skulpture u javnim prostorima, prepoznatljivi reljef na robnoj kući “Boska”, Klub umjetnika, te “Delta” koja je nekada bila njegov atelje i mirna umjetnička luka.

U sjećanje na Dragaša, akademski slikar Renato Rakić i istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo priredili su izložbu do sada neviđenih crteža, koja je otvorena u utorak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, a izložba je dostupna i na sajtu ove kulture ustanove.

“Kao nasljednik duhovne i intelektualne vrijednosti Slobodana Dragaša, kroz njegovu školu crtanja i slikanja, moram istaći, svake godine 50 novih đaka upisuje fakultete. Ova škola postoji od devedesetih godina i radi i danas istim tempom i nakon deset godina od Dragaševe smrti”, kazao je Renato Rakić, koji za Dragaša kaže da mu je bio prijatelj i duhovni otac.

Istakao je da su crteže, koji su izloženi, pronašli na raznim mjestima gdje je Dragaš boravio, a predstavljaju prikaz njegove estetike u rasponu od 15 godina.

“Dragaš je sveukupnim stvaralačkim opusom tragao za mnogostrukošću odnosa umjetnosti prema Erosu. Njegov rad, predrasude i pojednostavljenja nikada nisu sputavali”, zapisala je Ljiljana Ševo.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović podsjetila je da je Dragaš ovoj instituciji zavještao svoju privatnu biblioteku, koju čine publikacije iz oblasti religije, umjetnosti i erotike.

Sa velikom emocijom na otvaranju izložbe govorio je i Dragašev prijatelj Miloš Šolaja, koji je podsjetio da je umjetnik bio inicijator velikog broja kulturnih događaja u Banjaluci i čovjek koji je u pravom smislu riječi živio umjetnost i za umjetnost.

Monografija

“Do kraja ove godine biće gotova i monografija posvećena Dragašu, koju zajedno radimo sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS, magistrom Vanjom Šmuljom, profesorom Ljiljanom Ševo i mnoštvom drugih ljudi koji pomažu u prikupljanju građe”, rekao je Renato Rakić i dodao da je izdavanje monografije podržao grad Banjaluka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluci-dragas-poklonio-sve-sto-je-imao/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])