Kontrabasista Marko Kovačić iz Banjaluke: Talenat nadograđuje usavršavanjem

Objavljeno: 30. 3. 2016 u 11:02h

Onaj ko se istinski trudi da živi ono što radi, kada je u pitanju muzička umjetnost, i koga ljubav prema muzici vodi putem usavršavanja i sticanja novih iskustava, sigurno će svoje znanje, ali i inspiraciju nadograditi na jedan viši nivo.

Svaki posao zahtijeva kako lično, tako i stručno usavršavanje, a naročito kada je u pitanju muzička umjetnost koja se, uz urođeni talenat, vježbom i konstantnim nastupima dovodi do određene doze savršenstva.

Tim mislima vodi se i student kontrabasa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Marko Kovačić koji se nedavno vratio sa edukativnog muzičkog evropskog putovanja.

Zajedno sa studentima i kolegama muzičarima iz Zagreba, Ljubljane, Graca, Budimpešte, Beograda i Sarajeva učestvovao je u muzičkom projektu “Euphony”.

“Sa kolegama muzičarima sa ovih uglednih akademija svirao sam na ukupno četiri koncerta, u Zagrebu, Ljubljani, Gracu i Budimpešti”, kazao je za “Glas Srpske” Kovačić.

Ispričao je da je publika imala priliku da uživa u njihovom zajedničkom muziciranju, a na programu su bila djela kompozitora Blagoja Berse i Dore Pejačević, kao i simfonijska poema “Život heroja” Riharda Štrausa.

“Za mene lično je to bilo najbolje iskustvo do sada u svakom smislu. Vježbali smo izvanredan repertoar, a pravo uživanje ga je bilo izvoditi pred publikom”, kazao je ovaj mladi muzičar.

Naglašava da mu je naročito zadovoljstvo bilo svirati zajedno sa izuzetno kvalitetnim orkestrom, koji je sastavljen od najboljih studenata evropskih univerziteta.

“Preporučio bih svim mladim muzičarima koji budu u prilici da bez razmišljanja apliciraju za učešće u takvim projektima, jer će imati priliku da steknu mnogo znanja, iskustva, ali i prijateljstava”, zaključuje Marko Kovačić.

Basomanija

Marko Kovačić se trudi da promoviše kontrabas kao solo instrument, a to je pokazao i kroz muzičku manifestaciju “Basomanija” koja je održana u januaru ove godine u Banjaluci.

“Ideja “Basomanije” je da omogući mladim kontrabasistima javni nastup i da pokažu svoje znanje koje su stekli kroz školovanje. Želimo da popularišemo ovaj instrument, kao i da predstavimo mogućnosti kontrabasa u solo sviranju”, kazao je Kovačić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kontrabasista-marko-kovacic-iz-banjaluke-talenat-nadograduje-usavrsavanjem/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot