Zlato i srebro za Jedinstvo i Srbadiju

Objavljeno: 25. 3. 2016 u 13:40h

Srpska pjevačka društva “Jedinstvo” iz Banjaluke i “Srbadija” iz Bijeljine okitili su se zlatnim i srebrnim priznanjima za odlične nastupe na 14. međunarodnom takmičenju horova, koje se održava u italijanskom gradu Riva del Garda, od 19. do 25. marta.

Snagom svojih glasova nadjačali su veoma jaku konkurenciju horova iz cijelog svijeta, a ponosni su što je Republika Srpska muzički stala ispred Švajcarske, Njemačke, Estonije, Finske, Mađarske, Italije, Letonije, Norveške, Švedske, Slovenije i SAD.

Tako je banjalučko “Jedinstvo” osvojilo zlatnu diplomu za svoj nastup takmičeći se u kategorijama svjetovne i duhovne muzike, dok je bijeljinska “Srbadija” osvojila dvije srebrne medalje za nastupe u dvije kategorije i to mješovitih horova i mješovitih kamernih horova. Uzbuđenje zbog ovih značajnih priznanja članovi i solisti horova nisu mogli sakriti, pa su na svojim “Fejsbuk” profilima dijelili fotografije i pisali statuse o tome koliko su ponosni i srećni. Kao i uvijek, mnogo čestitki i riječi hvale dobili su putem društvenih mreža. Sreću nije krila ni operska pjevačica Biljana Kerkez, koja je sa “Jedinstvom” nastupila kao solista.

“Ponosna sam na osvojeno zlato, kao i na kompoziciju Psalam 6 “Pokajnička molitva”, koja je ocijenjena najvišim brojem bodova od stručnog žirija, a u kojoj sam nastupila kao solista. Presrećni smo”, napisala je Kerkezova.

Predsjednika hora “Srbadija” Stevan Čukić za “Glas Srpske” je ispričao da su prvog dana festivala učestvovali u svečanom defileu i otvaranju ove horske manifestacije, na kojem su privilegiju učešća imali samo izabrani horovi.

“Publika je sa velikim oduševljenjem pozdravila naš nastup na svečanom otvaranju, ali i na takmičenju na kojem smo i nagrađeni. Nagrade nam znače mnogo, jer smo uložili puno truda i takmičili se sa jakim horova iz cijelog svijeta. Pokazali smo da stojimo rame uz rame sa najboljima”, kazao je Čukić.

Protekla godina bila je izuzetno uspješna za oba hora, koja su u svojoj dosadašnjoj biografiji zabilježila brojna ugledna priznanja i nagrade, kao i učešća na respektabilnim horskim takmičenjima po cijelom svijetu te tako dokazali da se “dobar glas daleko čuje”, ali i poštuje.

Tako je “Jedinstvo”, kojim diriguje Nemanja Savić, ostvarilo izuzetno uspješne koncerte i gostovanja u Švajcarskoj, Slovačkoj, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama, a ove godine je takođe planirana bogata koncertna aktivnost u gradu Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Hor “Srbadija” je pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović prošle godine osvojio zlatnu i srebrnu medalju na prestižnom takmičenju horova u Grčkoj, a za ovu godinu planiraju brojna gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Predan dugogodišnji rad, velika posvećenost i nevjerovatna ljubav prema muzici recept su za uspjeh ovih horova iz Republike Srpske, koji su istinski čuvari kulture i tradicije srpskog naroda, na šta su, kako kažu, naročito ponosni.

Turneja

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, uspješnog nastupa u Riva del Gardi, u okviru koncertne turneje, održali su cjelovečernji koncert u Vićenci te učestvovali na liturgiji, a nastupili su i u gradovima Arka i Limone. Iz Italije su se preselili u Sloveniju, gdje su pred publikom u Ljubljani takođe održali cjelovečernji koncert.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/zlato-i-srebro-za-jedinstvo-i-srbadiju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot