“Nobelovac i ja” u Banjaluci: Kad ljubavni impulsi prorade u poznim godinama

Objavljeno: 21. 3. 2016 u 08:58h

Iako nam se čini da smo završili sa mnogim temama u životu ispod veoma krhke površine koja se lako otkloni, mi prepoznajemo ponovo naše čežnje, prvenstveno one ljubavne i erotske.

Motivi su to kojima se bavi i sjajna komedija “Nobelovac i ja” sa Jelisavetom – Sekom Sablić i Branislavom Vidakovićem u glavnim ulogama. Ovaj komad u režiji Stefana Sablića izveden je u subotu veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Priča govori o Marseli i jednom nobelovcu koji se sreću nakon mnogo godina u starom hotelu u Majamiju. Naizgled srećna i ostvarena žena i majka, navodno se ne sjeća genija iz mladosti, a ovaj genije, opet, samo je tu kako bi zadovoljio svoje seksualne fantazije.

I dok oboje evociraju uspomene na mlade dane, bude i dragocjenu hemiju koja zapravo cijelog života potajno živi u nekom skrivenom kutku naše duše. Sablićeva, koja je navela da ovu ulogu ubraja među svoje najdraže sa samo njoj prepoznatljivim humorom u igri i bez izgovorene riječi bi nasmijala publiku u Banskom dvoru.

“Ovo je odlično pisan tekst, slojevito, ta žena ima sve u sebi, prepoznaješ tu ženu svuda na ulici, svi smo mi ta Marsela, nezadovoljni životom i očekujemo već u zadnjim otkucajima sata života da će nam se desiti nešto divno, onda opet naletiš na budalaštinu, pa onda hajde, daj šta daš”, kazala je ona.

Napomenula je da komad “Nobelovac i ja” ne igraju u Beogradu, ali da se u tim predstavama koje su tamo marginalne mogu naći mnogo bolji tekstovi nego što je slučaj u pozorišnim institucijama na nekoj velikoj sceni.

Iako je i ovu predstavu režirao njen sin Stefan, Sablićeva napominje da nema problem da radi s njim.

“Toliko imam iskustva da niko sa mnom ne može da se zeza, ni sin ni nesin, ja radim ono što ja želim, naravno, slušam reditelja. Reditelj je dole da pomogne glumcu, jer ne možeš ti sa scene da vidiš ono što reditelj vidi iz publike. Stefan razmišlja slično kao ja, pa se na prvu razumijemo, kao nekad u nekim dobrim vremenima u ‘Ateljeu 212’, mi smo svi bili slični”, istakla je Sablićeva.

Sablićeva i Vidaković pokazali su da taj ljubavni impuls zapravo živi u našem krhkom organizmu do samog kraja, a da je do nas samih hoćemo li prepoznati vanzemaljsku radost koju ljubav pruža.

Predstava “Nobelovac i ja” organizovana je u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Banjaluci i Jevrejskim kulturnim centrom “Arie Livne” iz Banjaluke.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/nobelovac-i-ja-u-banjaluci-kad-ljubavni-impulsi-prorade-u-poznim-godinama/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])