Djela kontroverznog Hersta prvi put u Banjaluci (Foto)

Objavljeno: 8. 3. 2016 u 11:38h

Izložba “Nova religija” Demijena Hersta pokazala je spremnost i želju naše institucije za predstavljanjem velikih međunarodnih izložbenih projekata, koji kroz izložbe, profesionalne edukacije i dodatne sadržaje široj javnosti žele predstaviti najznačajnije tokove savremene umjetnosti, kazala je za “Nezavisne novine” dr Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Ova kuća će 17. marta dočekati Britanca Demijena Hersta, kako ga mnogi nazivaju, najpoznatijeg, najkontroverznijeg i najbogatijeg umjetnika našeg vremena. Za pomenuti datum najavljeno je i otvaranje izložbe “Nova religija”, a tim MSU RS, ovih dana vrijedno radi na postavci, s obzirom na to da je Herstova kolekcija već stigla u Banjaluku.

Lobanja ispod kože (The Skull Beneath the Skin) (2005)

Lobanja ispod kože (The Skull Beneath the Skin) (2005)

“Prilika da se u našoj instituciji predstavi umjetnost Demijena Hersta, koja u svojoj komunikacijskoj genezi ruši granice između različitih jezika i kultura, stvarajući univerzalnu simboličku vrijednost unutar savremene umjetnosti, posebna je privilegija kako za stručni tim Muzeja, tako i za našu publiku, koja će se prvi put upoznati sa djelima, slobodno rečeno, najkontroverznijeg i najintrigantnijeg umjetnika današnjice”, rekla nam Vujkovićeva.

Institucija na čijem je ona čelu jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterijume i profesionalne standarde postavke, dobila ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru.

Projekat se realizuje u saradnji sa “British Councilom” i galerijom “Paul Stolper” iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja “British Councila” u BiH i slavi jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka.

Duša na ljestvicama Jakovljevim (The Soul on Jacob's Ladder) (2005)

Duša na ljestvicama Jakovljevim (The Soul on Jacob's Ladder) (2005)

Istorijat izložbe

Izložba “Nova religija” je nastala kao rezultat saradnje Demijena Hersta i galerije “Paul Stolper” 2005. godine. Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji “Paul Stolper”, zatim u “All Hallows” crkvi i “Victoria & Albert” muzeju. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku. U Banjaluku je stigla iz Poljske, gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike. Otvaranjem izložbe u MSU RS u Banjaluci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji.

O izložbi

Herst ovom postavkom želi da podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovom mišljenju, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se ovim univerzalnim temama, Herst u svojoj “Novoj religiji” suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/djela-kontroverznog-hersta-prvi-put-u-banjaluci-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot