Banjaluka: Gasi se Kratkofil festival

Objavljeno: 3. 3. 2016 u 13:51h

Nakon devet uspješnih izdanja, Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus prestaje sa radom, saopšteno je na zvaničnom sajtu ove manifestacije.

“Razloga je mnogo – gotovo isto onoliko koliko ih je bilo i za pokretanje Kratkofila 2007. godine, kad je izgledalo da filmska umjetnost ima sigurno mjesto u budućem kulturnom razvoju našeg društva”, navodi se u saopštenju na Kratkofil.org.

Ipak, svi razlozi se mogu svesti na nekoliko nesrećnih okolnosti – nepostojanje vizije razvoja kulture, skoro potpuno odsustvo interesa za projekte iz oblasti kulture, apsolutna tendencija ka komercijalizaciji kulturnih događaja, te sistematsko smanjivanje logističke i finansijske podrške Kratkofilu Plus.

Filmski festivali zahtijevaju kontinuiran razvoj svih programskih cjelina i praćenje savremenih tokova. Predstavljaju platformu za promociju i razvoj domaće kinematografije i napreduju u društvima koja njeguju, vole i ulažu u film.

Naše društvo je, trenutno, poprilično daleko od toga. Upravo ta distanca onemogućava dalji razvoj Kratkofila Plus, njegove potencijalne nove programe, industry segment, edukaciju, produkciju.

Grad Banjaluka je posljednjih nekoliko godina gotovo ignorisao projekat, dajući minimalnu, svakom novom izdanju sve manju, podršku i time stavio do znanja organizatorima da nema interes za projekat, koji je prije svega najviše posjećivala banjalučka publika.

Do 2016. godine organizovano je devet izdanja festivala, prikazano preko hiljadu kratkometražnih i dugometražnih filmova iz cijelog svijeta, producirano 11 aktivističkih dokumentarnih filmova kroz projekat PUNCH, od kojih 5 u međunarodnoj koprodukciji. Najmlađi autori su kroz projekat Junior snimali igrane, dokumentarne i ekperimentalne filmove. Kratkofil je nastojao da bude mjesto razmjene, druženja, učenja, dobre zabave. Nadamo se da smo u tome i uspijeli i žao nam je što više nismo u mogućnosti da takvo mjesto i održimo.

Hvala svima koji su dijelili našu viziju i ljubav prema filmu sve ove godine. Do nekih lakših vremena za kulturu i umjetnost, filmskim autorima želimo mnogo novih i posebnih filmova”, zaključuje se u saopštenju Kratkofila.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-gasi-se-kratkofil-festival/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])