Muzeji u Srpskoj: Godina jubileja i ekskluzivnih izložbi

Objavljeno: 4. 2. 2016 u 11:20h

Očuvanje kulture i tradicije, obilježavanje jubileja, obnove aktuelnih postavki, promocija savremenog umjetničkog stvaralaštva mladih, održavanje već tradicionalnih manifestacija, samo su neke od aktivnosti koje vrijedno pripremaju muzejski radnici u Republici Srpskoj.

Ova godina je u znaku jubileja za Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci i Muzej Stara Hercegovina u Foči, koji pripremaju posebne programe za ovaj događaj.

Iza 60 godina postojanja Muzeja Stara Hercegovina stoji naporan rad, trud i izuzetan entuzijazam zaposlenih koji svojim nesebičnim zalaganjem za promociju kulture u Foči i pripremanjem odličnih izložbi uspijevaju da održe ugled ove institucije. U godini jubileja spremaju brojne aktivnosti.

“Pripremamo multimedijalnu izložbu “Foča u prošlosti”, u saradnji sa producentskom kućom iz Njemačke i Istorijskim muzejom iz Sarajeva, koja će biti postavljena u junu u našoj galeriji”, rekla je direktor ove kulturne ustanove Branka Dragičević.

Ona je navela da će centralna svečanost obilježavanja jubileja biti održana u maju, za šta pripremaju veoma bogat program, ali i novo ruho zgrade Muzeja, a biće obnovljena i Galerija.

Povodom obilježavanja 45 godina od osnivanja Muzeja savremene umjetnosti RS, 10. februara biće otvorena izložba “Contemporardž Thesaurus”, koja je osmišljena kao novi presjek savremene vizuelne umjetnosti u RS, baveći se njenom genezom tokom posljednjih deset do petnaest godina, tematskim specifičnostima i medijskim osobenostima.

Prema riječima direktora ove kulturne institucije Sarite Vujković, publiku u narednom periodu očekuju izložbe 25 djela savremenih umjetnika iz Austrije, kao i ekskluzivna izložba jednog od najznačajnijih umjetnika na savremenoj svjetskoj sceni, sa kojom će javnost upoznati u narednom periodu.

“Tokom ljetnog perioda biće organizovana izložba akademika Dušana Otaševića, jednog od začetnika pop-arta u jugoslovenskoj umjetnosti”, najavila je Vujkovićeva.

Muzej Republike Srpske trenutno radi na redizajniranju istorijskog dijela stalne izložbene postavke, na kojoj radi kustos istoričar Janko Vračar.

“Riječ je, zapravo, o izložbi “Veliki rat”, čiji će dijelovi postati dio stalne izložbene postavke. Takođe, kustos Vračar priprema i izložbu “Doba viteštva” koja će biti jako interesantna za širu publiku”, otkrili su nam dio planova iz Muzeja RS.

Takođe, svi muzeji aktivno rade na pripremama velikog broja tradicionalnih manifestacija koje organizuju, od kojih najviše na “Noći muzeja” koja je jedna od najposjećenijih i najdražih posjetiocima muzeja RS.

Bijenale

Muzej Kozare u Prijedoru pripremio je veoma bogatu izlagačku 2016. godinu. Prema riječima direktora ove institucije Zorana Radonjića, publika će imati priliku da uživa u Prvom međunarodnom bijenalu radova na papiru, velikom broju arheoloških, samostalnih i grupnih izložbi, te jubileju Likovne kolonije “Rakani” koja aktivno radi već tri decenije.

“Trenutno su u toku pripreme stalne izložbene postavke, jesen je rezervisana za nova arheološka iskopavanja, a naši posjetioci će imati priliku da uživaju i u zanimljivim projekcijama filmova”, naveo je Radonjić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzeji-u-srpskoj-godina-jubileja-i-ekskluzivnih-izlozbi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])