Predstavljen dokumentarac o stradanju banjalučkih beba

Objavljeno: 18. 1. 2016 u 11:30h

U Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci prikazan je dokumentarni film “Dah života” autora Snježane Brezo, inspirisan stradanjem banjalučkih beba 1992. godine, koji je jedan od najnagrađivanijih dokumentaraca u BiH.

Zbog kopnene i vazdušne blokade, bolnici u Banjaluci nestalo je kiseonika, koji je bio od životne važnosti za novorođenčad, a avion natovaren bocama kiseonika danima je stajao na aerodromu u Beogradu i čekao dozvolu UN za polijetanje.

Junak filma je dječak Marko Medaković, jedini preživjeli akter ovih dešavanja, koji ne može da hoda, ni da govori, što je trajna posljedica nedostatka kiseonika u prvim trenucima života.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da je Republika Srpska na strani istine i da se ne može desiti da istina ne pobijedi.

“Činjenica da su svjetski moćnici ovo uradili u prvom mjesecu sukoba u BiH govori o njihovim stvarnim namjerama da se srpski narod satanizuje, bez obzira na stravičnu situaciju u vezi sa žrtvama”, smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su UN bile strana u sukobu protiv Srba i da je za njih sve bio “legitimni cilj”.

“Mislim da niko ne može da bude ravnodušan na ovaj film, bez obzira iz kojeg naroda dolazi, a ako je ravnodušan, onda nije čovjek”, rekao je Dodik.

On je dodao da se snimanje igranog filma sa ovom tematikom nameće kao potrebna stvar, ali i snimanje filma o ustaškom logoru Jasenovac.

Scenarista i reditelj filma Snježana Brezo rekla je da je ovo još jedno svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda, ali i svih naroda na ovom prostoru.

“Za mene kao autora od nagrada je važnija misija filma, a to je da se dokumentuje istina o stradanju mog naroda”, naglasila je Brezo.

Filmski kritičar iz Beograda Božidar Zečević rekao je da je Republika Srpska ovim filmom ućinila ono što u filmskom svijetu nije uradila nijedna zemlja na ovim prostorima.

“Protiv ovog filma nisam imao odbranu, on je u meni izazvao sile koje postoje van profesije. U ovom filmu nema ničeg izmišljenog, sve u njemu je stvarno”, naglasio je Zečević.

On je dodao da ovaj film pokazuje apsolutni talenat, jer uvodi u, kako je rekao, strašni svijet na dramatičan način.

“Svako podsjećanje na Marka Medakovića je nova reminiscencija i ovaj film nikad neće prestati da bude aktuelan. Ima li Republika Srpska snage da od ovog napravi igrani film koji će zadiviti svijet?”, rekao je Zečević.

Dokumentarni film “Dah života” osvojio je prvu nagradu festivala u Dablinu, prvu nagradu festivala “Bdenje Jakova Orfelina” u Sremskim Karlovcima, nagradu “Stećak kneza Pavla” na festivalu “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu, gran pri “Volja za životom” u Velikoj Plani, nagradu za poseban kvalitet autorskog rada “Lepota različitosti” na festivalu “Profest” u Bačkoj Topoli, nagradu “Srebrni pastir” na festivalu “Homoljski motivi” u Kučevu, povelju “Sedrik Delijer”, te nagradu “Zlatna diploma” na festivalu “Bratina” u Moskvi.

Sinoćnjoj projekciji filma prisustvovali su i šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici medijskog, kulturnog i javnog života.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/predstavljen-dokumentarac-o-stradanju-banjaluckih-beba/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])