U centru Banjaluke Pasaž Jadranke Stojaković

Objavljeno: 14. 1. 2016 u 09:03h

U okviru projekta “Banjaluka od kvART-a do kvART-a” ove godine planirano je da budu uređeni i revitalizovani zapušteni gradski objekti, a na nekoliko lokacija osvanuće novi murali, prvi do 22. aprila.

Između ostalih, planirana je umjetnička restauracija pasaža u centru grada u Ulici kralja Alfonsa XIII, broj 13 (kod zgrade Ustavnog suda RS), koji će se zvati Pasaž Jadranke Stojaković, po našoj svjetski poznatoj kantautorki i pjevačici.

Takođe, biće urađeni murali sa likovima istaknutih prosvjetitelja i pisaca na zidanoj ogradi kod nekadašnjeg Doma JNA. Planirana je umjetnička restauracija i revitalizacija zgrade Elektrotehničkog fakulteta, te na njoj izrada murala s likovima Nikole Tesle i Mihajla Pupina.

Ovaj projekat je ideja Asocijacije za unapređenje i promociju turizma, umjetnosti i kulture (AUPTUK), koja je dobila i načelnu podršku predstavnika grada i ministarstva.

“Radovi na novim muralima trebalo bi da počnu u martu ili aprilu, a završetak prvog murala se očekuje 22. aprila. Ne znamo još tačno koji će mural prvi biti urađen”, rekao je Milenko Lakić, predsjednik ove asocijacije.

Prema njegovim riječima, dobili su pisma podrške za realizaciju ovih projekata od Ministarstva prosvjete i kulture RS i od Odjeljenja za društvene djelatnosti grada.

“Ovim projektom bi pojedini dijelovi grada, pojedina naselja, dobili neko svoje mjesto posvećeno umjetnosti. Na taj način bi turisti i umjetnici koji dođu u Banjaluku imali priliku da ta mjesta obiđu. Riječ je o dugoročnom, višegodišnjem projektu, koji bi bio realizovan etapno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava i saradnje s gradskim vlastima”, rekao je on.

 U realizaciji “Banjaluke od kvART-a do kvART-a” učestvovaće umjetnici iz Srbije i RS. U planu je da bude izvedeno 40 manjih i većih projekata, a jedan od značajnijih je “Drugi kvART”, koji podrazumijeva restauraciju prolaza i pasaža u centru Banjaluke.

“To bi bila svojevrsna ‘kult-info-tur galerija’ s izložbenim vitrinama gradskih institucija kulture, ali i oglasnim pločama s turističkim događajima. To bi bila svojevrsna galerija na otvorenom, gdje bi umjetnici mogli izložiti svoje radove”, rekao je Lakić.

Na pitanje šta ih je motivisalo da se, u ovoj relativno teškoj situaciji za turizam, umjetnost i kulturu, odluče na takvu misiju nazvanu “Banjaluka od kvART-a do kvART-a”, Lakić kaže da je odgovor veoma jednostavan:

 “Mi volimo ovaj grad i godinama se trudimo i uspijevamo da kroz realizaciju naših projekata Banjaluka postane dio Evrope, jer to i jeste”.

Anketa:

Mihajlo Lazarević, penzioner

Puno je istorijskih ličnosti čija bih lica volio vidjeti na zidovima nekih zgrada, ali ako bih morao da biram to bi bio Nikola Tesla, koji je svojim zaslugama doprinio čovječanstvu, a odmah iza njega je i Mihajlo Pupin.

Gordana Kević, radnik

Bilo bi lijepo kada bi bila pokrenuta neka akcija da se što više zgrada i ovih koje su išarane raznim grafitima pretvori u nešto lijepo poput murala. Moj izbor su pisci poput Meše Selimovića i Ive Andrića.

Jovana Lazarević, učenica

Smatram da bi grad trebalo da ima što više različitih murala po starim zgradama. Lijepo je vidjeti one murale u Boriku, a ja bih voljela da urade mural poznatog glumca Ivana Bosiljčića.

Bogdan Marjanović, radnik

Naša istorija ima mnoštvo ličnosti koje bi sigurno bilo lijepo vidjeti na nekom zidu. Što se mene lično tiče, to bi mogao da bude i Tito, ali svakako i veliki izbor domaćih glumaca kao što je Ljuba Tadić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/u-centru-banjaluke-pasaz-jadranke-stojakovic/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])