Obilježeno 60 godina rada Dječijeg pozorišta

Objavljeno: 31. 12. 2015 u 09:01h

Svečanom akademijom na kojoj je prikazana retrospektiva razvoja i djelovanja Dječijeg pozorišta Republike Srpske, te otvaranjem male scene, sinoć je u Banjaluci obilježeno 60 godina rada ove institucije kulture.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Dječije pozorište važna institucija kulture, ne samo u Banjaluci, nego i u Srpskoj.

“Važan segment odrastanja svakog djeteta je Dječije pozorište Republike Srpske. Za pohvalu je sve što rade zaposleni u ovoj instituciji, a veoma je važna internacionalna dimenzija koja se manifestuje saradnjom sa institucijama kulture iz drugih zemalja”, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je navela da Vlada Republike Srpske podržava rad Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Ministar prosvjete i i kulture Republike Srpske Dane Malešević kaže da djeca koja posjećuju Dječije pozorište Srpske imaju šta da nauče.

“Posjetom Dječijem pozorištu se, zapravo, formira publika koja će redovno posjećivati Narodno pozorište Republike Srpske, ali učestvovati i u ukupnoj pozorišnoj umjetnosti”, rekao je Malešević.

Direktor Dječijeg pozorišta Predrag Bjelošević rekao je da je za 60 godina profesionalnog rada ove ustanove odigrano oko 300 premijera i da je postala jedan od najboljih teatara u regiji.

On je dodao da je u ovoj godini odigrano 237 predstava, što je dosadašnji rekord, koje je gledalo više od 40.000 mališana, dok je manifestacije “Snješkovo” i Međunarodni festival pozorišta za djecu posjetilo oko 20.000 djece.

“Imamo jedini muzej pozorišnih lutaka u jugoistočnoj Evropi i naša djeca su u tom smislu privilegovana”, rekao je Bjelošević.

On je podsjetio da je ova ustanova u poslednjih 10 godina učestvovala na najeminentnijim međunarodnim festivalima u 17 zemalja, na kojima je osvajala prestižne nagrade i odlikovanja, među kojima su Orden vojvode podlijevskog u Lonži, odlikovanje grada Kolmurana u Italiji i gran pri u Peruđi za predstavu “Tužni princ”.

Malu scenu su otvorili Cvijanovićeva i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Svečanoj akademiji su prisustvovale zvanice iz javnog, društvenog i kulturnog života Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/obiljezeno-60-godina-rada-djecijeg-pozorista/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])