Banjalučanke na godišnjem koncertu u Sarajevu

Objavljeno: 31. 12. 2015 u 14:52h

Ženskom kamernom horu “Banjalučanke” pripala je velika čast da nastupi u završnom dijelu tradicionalnog “Božićnog koncerta” koji će se u organizaciji sarajevskog ogranka SPKD “Prosvjeta” održati 5. januara u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ovaj tradicionalni događaj se već godinama organizuje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića i veoma je značajan sa stanovišta očuvanja identiteta i običaja srpskog naroda.

Prema riječima dirigenta “Banjalučanki” Mladena Matovića, hor će se predstaviti sa pet reprezentativnih kompozicija iz svog bogatog repertoara, a u pitanju su numere inspirisane našom tradicionalnom muzikom, te numere u duhu praznika koji nam predstoje.

“Zahvalni smo organizatoru na pozivu i raduje nas činjenica da će naš hor prvi put nastupiti pred sarajevskom publikom i na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu”, kazao je Matović.

Iza ženskog kamernog hor “Banjalučanke” je još jedna uspješna i bogata koncertno-takmičarska sezona u kojoj je nastavljena rezultatska konstanta iz prethodnog perioda, te osvojena zlatna medalja na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu.

“Ovaj rezultat je posebno značajan jer se zahvaljujući njemu hor direktno kvalifikovao na predstojeću Svjetsku horsku Olimpijadu koja će se održati sredinom jula sljedeće godine u Sočiju, u Ruskoj Federaciji. Pored toga “Banjalučanke” su i dalje, već petu godinu zaredom najbolje rangiran kamerni hor iz jugoistočne Evrope na zvaničnoj rang-listi pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije Interkultur”, sa ponosom priča Matović.

Hor je ove godine zabilježio više od trideset koncertnih nastupa u RS, BiH i regionu da bi koncertnu sezonu završio spektakularnim gala koncertom koji je održan u KC Banski dvoru Banjaluci, na Svjetski dan horskog pjevanja.

“Učestvovali smo u nekoliko humanitarnih akcija i kampanja, a posebno smo ponosni što smo bili dio kampanje i akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nedavno uspješno okončana s ciljem prikupljanja pomoći za djecu oboljelu od rijetkih bolesti”, rekao je Matović.

Paralelno sa pripremama za Božićni koncert, “Banjalučanke” se ovih dana intenzivno pripremaju za nastup i učešće u okviru umjetničkog dijela programa Svečane akademije posvećene obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, nakon čega će sve aktivnosti ansambla biti usmjerene ka pripremama za Svjetsku horsku Olimpijadu u Sočiju.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” je u proteklih sedam godina ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na renomiranim takmičenjima u Budimpešti, Lincu, Malti, Barseloni, Veneciji, te olimpijske medalje na horskim olimpijadama održanim u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Letoniji.

Planovi

Iz uprave hora ističu da će dati sve od sebe da svojim sugrađanima i vjernoj publici na ljeto poklone prvi cjelovečernji koncert hora na ljetnjoj sceni tvrđave Kastel u Banjaluci, koji će biti još jedna u nizu potvrda njihovog kvaliteta, požrtvovanosti i predanog rada, a sve u službi njenog veličanstva – muzike.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucanke-na-godisnjem-koncertu-u-sarajevu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot