Kulturna 2015. godina: Događaji koji su obilježili godinu na izmaku

Objavljeno: 29. 12. 2015 u 09:43h

Iako su izdvajanja za kulturu u godini koja je već iza nas bila minimalna, kada je BiH u pitanju, kulturni radnici su uspijevali da organizuju neke događaje koji su obilježili 2015. godinu, a neki će zasigurno ostati da se pamte i u godinama koje tek slijede.

Očekivano, s obzirom na to i da su najveći gradovi u BiH, najviše dešavanja bilo je u Sarajevu i Banjaluci. Ovo su samo neki od njih po kojima će ova godina ostati u sjećanju.

“Težina lanaca 2”u Banjaluci:

Proslavljeni srpski režiser Boris Malagurski u Banjaluci je u januaru prikazao nastavak svog dokumentarnog filma “Težina lanaca”. U drugom dijelu filma gledaoci su imali priliku vidjeti ono zbog čega više neće smjeti da pasivno posmatraju šta nam se dešava nakon rata. “Težina lanaca 2” prikazuje i uzroke daljeg uništavanja ekonomija bivših jugoslovenskih republika. Ovaj film izazvao je veliko interesovanje publike u Banjaluci.

Internacionalni festival “Sarajevska zima 2015”

Izuzetno bogat program ove godine imao je i Internacionalni festival “Sarajevska zima”, koji je održan pod motom “Infinity”. Brojni koncerti, izložbe, književne večeri, predstave, među kojima i “Veliki Getsby”, te opera “Don Pasquale”,  nešto više od mjesec i po dana ispunili su Sarajevo pravim kulturnim sadržajima.

Prvi “Bečki bal”

U Banjaluci je u februaru održan prvi “Bečki bal”, koji je okupio ljubitelje valcera, a nekoliko dama imalo je priliku da zapleše sa slavnim evropskim koreografom iz Beča Hajncom Henderajhom. Bečki ansambl “Johan Štraus” pobrinuo se za muziku za ples, a u programu su učestvovali i članovi banjalučkih plesnih klubova “Gemma” i “Habanera”, hor “Banjalučanke”, etno grupa “Trag” i operska pjevačica Maja Manojlović.

Mladen Matović postao član Svjetskog horskog savjeta

Banjalučki kompozitor, dirigent i muzički pedagog Mladen Matović postao je punopravni član i predstavnik Republike Srpske i BiH u Svjetskom horskom savjetu – najreprezentativnijem strukovnom tijelu Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Muzika mundi”. Matović je rekao da je ovo za njega izuzetno priznanje i potvrda dosadašnjeg napornog rada i aktivnosti na kulturnoj i globalnoj afirmaciji ovih prostora.

Pikasove grafike u Kozarskoj Dubici

Jedna od izložbi o kojoj se protekle godine mnogo pričalo, ne samo u Kozarskoj Dubici, gdje je bila postavljena, već u gotovo cijelom regionu, je ona na kojoj su bile prikazane grafike jednog od najvećih umjetnika svih vremena Pabla Pikasa. Na pomenutoj izložbi bila su prikazana i djela Viktorije Rabžajeve i Dubičanina Radeta Babića.

“Dani Vlade S. Miloševića” u Banjaluci

Tradicionalna manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” i ove je godine održana u Banjaluci uz veliki broj raznovrsnih programskih sadržaja. Priznatom kompozitoru, etnomuzikologu i pedagogu u čast su svirali banjalučki, ali i umjetnici iz cijele BiH i regiona.

Teatar fest “Petar Kočić” u Banjaluci

Maj je mjesec kada je Banjaluka u znaku pozorišta i sjajnih glumačkih imena. Tako je bilo i ove godine kada je održan Teatar fest “Petar Kočić”, a u okviru kojeg su igrane predstave “Otac i sin”, “Divlje meso”, “Hotel Kosovo”, “Doktor Nušić”, “Jazavac u Kerempuhu”, “Čudo u Šarganu”, “Potpuno skraćena istorija Srbije” i “Kauboji”.

“Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini

“Majske muzičke svečanosti”, koje se svake godine održavaju u Bijeljini, otvorene su u maju koncertom Srpskog pjevačkog i crkvenog društva “Srbadija”. U okviru ovog festivala održan je i okrugli sto povodom 150 godina od smrti prvog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića i 115 godina od rođenja kompozitora Marka Tajčevića.

Počelo snimanje filma “Balada o Pišonji i Žugi”

U Sarajevu je u junu počelo snimanje prvih scena novog bh. igranog filma “Balada o Pišonji i Žugi”, u režiji Jasmina Durakovića. Koreditelj filma je Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, tvorac legendarne pjesme po kojoj je, uz beogradskog pisca i dramaturga Vladimira Đorđevia, uradio i scenario za ovaj film.

“Banjalučanke” osvojile zlato u Njemačkoj

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je u julu zlatnu medalju na Evropskom horskom prvenstvu, održanom u Magdeburgu u Njemačkoj, u kategoriji tradicionalne muzike u okviru najvišeg ranga takmičenja – Gran pri nacija. Ovaj hor bio je jedini predstavnik RS i BiH na ovom najvećem kontinentalnom horskom takmičenju.

Sarajevo film festival

Najznačajniji filmski festival u BiH i jedan od najznačajnijih na prostoru jugoistočne Evrope, Sarajevo film festival ove godine je ugostio Benisija del Tora, režisere Brilianta Mendozu i Atoma Egojana, a prikazano je 259 filmova iz 57 zemalja. Žanrovski su to bila ostvarenja od drama do horora.

Otvoren Zemaljski muzej BiH

Nakon tri godine u septembru je ponovo otvoren Zemaljski muzej BiH u Sarajevu. Simbolično su ga otvorili školarci, koji su sa ulaznih vrata skinuli daske sa natpisom “Zatvoreno”. Zemaljski muzej u Sarajevu je tokom svog gotovo stogodišnjeg postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog i nacionalnog nasljeđa zemlje i svih njenih naroda.

Jubilarni Sajam knjige u Banjaluci

Jubilarni, 20. međunarodni sajam knjige “Banjaluka 2015”, u organizaciji “Glasa Srpske”, otvorio je Dragan Velikić, književnik iz Srbije. Prostor Sportske dvorane “Borik” i ove godine bio je ispunjen domaćim, ali i izdavačkim kućama iz regiona. Svoj štand imala je i Narodna i univerzitetska biblioteka RS.

Festival “Zaplet 07” u Banjaluci

Izuzetno angažovane predstave, prepuna sala, poznata glumačka imena iz BiH i regiona obilježili su i Festival mladog glumca “Zaplet 07” koji je u oktobru održan u Gradskom pozorištu “Jazavac”. Festival je nosi moto “U inat” osvrćući se na probleme koji pogađaju sektor kulture.

Jubilarni 55. festival “Mess”

Internacionalni teatarski festival “Mess” okupio je ove godine u Sarajevu oko 400 umjetnika iz cijelog svijeta koji su ponudili 22 predstave u 26 izvedbi tokom festivalskih večeri, a većina predstava je bila orijentisana na preispitivanje demokratije, probleme manjina, stereotipizaciju tijela.

“Viva Vox” u Banjaluci

Banjalučani će godinu za nama pamtiti i po sjajnom nastupu hora “Viva Vox” iz Beograda. Poznati su po tome što sve numere izvode a capella, bez instrumentalne pratnje, a popularnost im raste iz dana u dan. Prije dvije godine su nastupili i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, kada je njihova popularnost dobila svjetske razmjere.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kulturna-2015-godina-dogadaji-koji-su-obiljezili-godinu-na-izmaku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot