Godišnji koncert Ansambla Veselin Masleša: Običaji janjskog kraja oduševili publiku

Objavljeno: 29. 12. 2015 u 08:50h

Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” pobrao je aplauze za sve što su njegovi članovi prikazali na sceni Narodnog pozorišta RS, gdje su održali godišnji koncert, a posebno za tačku “Zbor u Janju”.

Igrom, pjesmom i običajima banjalučki folkloraši priredili su u nedjelju uveče publici ugođaj za pamćenje. Na koncertu pod nazivom “Kolo pisano ijekavicom”, pored premijere “Zbora u Janju”, izvedeno je još devet koreografija iz Republike Srpske i BiH.

Umjetnički rukovodilac ansambla Goran Pupac nije krio zadovoljstvo što su publici uspjeli dočarati duh i tradiciju, između ostalog, i janjskog kraja.

“Prelijepe originalne janjske nošnje dio su bogatog fundusa “Masleše”. Trudili smo se da ova koreografija bude što dosljednija tradicionalnom obliku izvođenja kako bismo na najbolji mogući način predstavili ovaj kraj”, rekao je Pupac.

Dodao je da je pored širokog nacionalnog repertoara igara iz Srbije i drugih dijelova bivše Jugoslavije “Maslešin” prioritet čuvanje tradicije.

“Masleša” je jedini ansambl u gradu i šire koji u toku godine izvede četiri koncepcijski različita cjelovečernja koncerta. Ove godine se moramo pohvaliti velikim koncertom “Zmijanjski vez kroz generacije”, koji je održan u dvorani “Borik” pred 2.500 gledalaca, na kom je izvedeno najveće zmijanjsko kolo, koje je na sceni odigralo 116 izvođača”, istakao je Pupac.

Član ovog ansambla Jelena Andrić na ovom koncertu se predstavila u starogradskim igrama, zatim u igrama iz Janja i okoline Ozrena.

“Ovacije i gromoglasni aplauz publike sa ovog koncerta je nešto što ću pamtiti cijeli život. Takođe, zauvijek u sjećanju će mi ostati i koncert od ljetos, kada smo igrali pred nekoliko hiljada ljudi”, rekla je Andrićeva.

Sreću nakon vrlo uspješnog koncerta nije krio ni Andrej Vrhovac, dugogodišnji član ovog ansambla, koji je nastupao u nekoliko kola.

“Daleko najviše smijeha kod publike izazvala je šaljiva igra iz Prnjavora, u kojoj sam bio djed, a ništa manje ih nije oduševilo ni kolo sa Ozrena”, ispričao je Vrhovac i dodao da je, takođe, efektna bila i igra “Čoban sa Zmijanja”.

Na godišnjem koncertu nastupilo je ukupno 78 članova folklornog ansambla i orkestra ANIP “Veselin Masleša”.

Uspješna godina

Goran Pupac je istakao da, kada je u pitanju ansambl “Veselin Masleša”, godinu na izmaku obilježilo je sedamnaestodnevno gostovanje na festivalu “Njorld Dances” u Portugaliji, kao i promjena naziva u Ansambl narodnih igara i pjesama.

“Godina iza nas je zaista bila uspješna i ponosni smo na sve što smo uradili”, naglasio je Pupac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/godisnji-koncert-ansambla-veselin-maslesa-obicaji-janjskog-kraja-odusevili-publiku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])