Glas umjetnosti kao opomena društvu

Objavljeno: 23. 12. 2015 u 14:47h

“Tekst je nastajao po motivima Aristofanovih “Ptica” i “Žaba”, ali ima dosta scena koje su dokumentarna interpolacija, u kojima su glumci iznosili svoje referentne tačke, na osnovu kojih danas prepoznaju Aristofanom materijal.”

“Vjerovatno bi Aristofan danas pisao o ubijenom medvjedu, o gradovima u BiH koji su prljavi, zapušteni i u kojima se još uvijek ne osjećamo prijatno, od slobode kretanja i slobode misli.”

Rekao je ovo poslije premijere komada “Srodne duše” u Narodnom pozorištu Republike Srpske reditelj iz Sarajeva Dino Mustafić, koji je svojom idejom udružio tri teatarske sredine iz Banjaluke, Tuzle i Budve.

Koprodukcijski projekat premijerno je izveden u ponedjeljak uveče, a publika u nacionalnom teatru po završetku predstave stojeći, dugim aplauzom ukazala je poštovanje glumcima koji su sa scene govorili istinu, o aktuelnim društvenim problemima u svim sferama ljudskih života.

“Mislim da je to prirodno stanje za kulturu i umjetnost, a to je da se ljudi povezuju preko ideja. Povezali smo se u jedan zajednički teatarski stav, a uvijek je dobro kada je satira materijal koji to okuplja. Ona nam ostavlja priliku da se svim našim društvenim, moralnim, socijalnim devijacijama narugamo, da im isplazimo jezik i ogolimo stvari do kraja”, istakao je Mustafić.

Podsjetio je i na to da je Aristofan o svemu tome govorio dvije hiljade godina prije nas, te da je ono što uvijek iznenadi univerzalnost tog jezika.

“Ovo je na neki način i predstava jedne generacije, zajednički stav umjetnika koji uvijek žele da preskoče sve one administrativne, državne i političke granice u sebi i među nama samima, tako da cijenim to što su glumci sa sobom unijeli u ovaj projekat ono što oni zapravo jesu, a to je da glas umjetnika i glas umjetnosti treba da bude korektiv društva na neki način i opomena da ono što činimo i radimo u našoj stvarnosti nije dobro”, naglasio je Mustafić.

Glumci

Svoje glumačke kreacije pokazali su Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Bojan Kolopić, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Edis Žilić, Elvis Jahić, Nedim Malkočević, Nikola Ivošević i Srđan Grahovac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/glas-umjetnosti-kao-opomena-drustvu/||claudebot