Mladen Miljanović: Tranzicija prostora u radovima Sitno

Objavljeno: 1. 12. 2015 u 08:50h

Samostalna izložba radova iz serije “Sitno” akademskog slikara Mladena Miljanovića iz Banjaluke biće otvorena 2. decembra u “Galeriji 42” na Cetinju u Crnoj Gori u 19 časova.

Oko 200 svakodnevnih radova koje će publika imati priliku da pogleda realizovani su u okviru projekta “Služim umjetnosti” koji je zapravo bio performans u trajanju od devet mjeseci.

Performans je podrazumijevao samoizolaciju u prostoru bivše vojne kasarne “Vrbas”, današnjeg univerzitetskog kampusa, u Banjaluci gdje se nalazi i Akademija umjetnosti.

Prema riječima autora projekat i radovi su identifikovali mapirali i formalizovali tranziciju prostora i društva. On kaže da koliko postoje drastične razlike u doktrinama umjetnosti i vojske, toliko postoje i velike sličnosti u smislu upotrebe i zloupotrebe oba sistema.

“Kroz te radove pokušao sam ispitati mogućnost primjene jednog “dril” pristupa, svojstvenog vojsci, u kontekstu umjetnosti, a koji se ogledao kroz forsiranje svakodnevne kreativnosti”, objasnio je Miljanović.

Kao neko ko često prezentuje svoj rad izvan granica BiH Mladen kaže da je osnovna razlika izlaganja na domaćem terenu i u inostranstvu u tome što kod nas postoji samo državni muzejski sistem, dok u inostranstvu postoji i komercijalni sektor koji je značajniji i dominantniji.

Od ovog priznatog umjetnika imaju priliku da uče i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, a on ističe da mu je rad sa njima važniji od onoga što stvara u umjetničkoj praksi.

“Kao individualni umjetnik stvaraš mikrodoprinos kulturi i sceni, a radom sa studentima generišeš jačanje čitave scene u budućnosti”, smatra Miljanović.

Mlađim kolegama poručuje da ne postoje posebni recepti ili čarobni napici za uspjeh, te da je važno da zadrže i artikulišu individualne lucidnosti, kao i lucidnosti i devijantnosti društva u kome žive.

“Treba naučiti i kako te komponente društva i vremena transformisati u umjetničke procese”, napomenuo je Mladen.

Mladen Miljanović će tokom 2016. godine predstaviti svoj rad na samostalnim izložbama u Berlinu u Njemačkoj, u Novom Sadu u Srbiji, kao i u Budimpešti u Mađarskoj. Iako već ima i planove za 2017. godinu za sada ne želi da ih otkriva, te ističe da mu je najvažnije da počne raditi na jednom novom projektu koji priprema već duže vrijeme.

Predavanja

Tokom priprema izložbe Mladen Miljanović je održao i tri predavanja na cetinjskom Fakultetu likovnih umjetnosti.

“Predavanja su obuhvatala analizu i razgovor o tri cjeline ranijih projekata kao što su “Služim umjetnosti”, “U službi muzeja” i “Vrt uživanja”, a osim studenata i profesora prisustvovali su i umjetnici”, rekao je Mladen.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/mladen-miljanovic-tranzicija-prostora-u-radovima-sitno/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot