Nikola Pejaković o radu na novoj predstavi: “Tri praseta” ogledalo haotičnog vremena

Objavljeno: 17. 11. 2015 u 09:43h

“Djeca su čista bića i samim tim odgovornost svih nas u procesu rada je veća. Ali, profesionalno gledano, isto je. Isti pritisak.”

Ovim riječima cijenjeni umjetnik Nikola Kolja Pejaković opisuje sa kakvim osjećajem je prvi put u svojoj rediteljskoj karijeri postavljao na scenu komad za djecu “Tri praseta (Nebožder)” na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Poznato je da Pejaković, na pozorišnoj sceni, nema promašaja, a njegov način na koji priča priču, uvijek gađa u najjosjetljivije dijelove ljudskog bića, pa se gledajući komade u njegovoj režiji ili od srca smijemo ili plačemo. Ipak, ono najbitnije, kada prestanu smijeh i suze je to da iz njih i učimo. Pejaković se na najbolji način potrudi da u svakom komadu upoznamo i dio njega. Premijera ovog njegovog autorskog projekta, koja će se desiti  u srijedu, 18. novembra, u 19 časova se sa nestrpljenjem iščekuje.

Reditelj ističe da su u svima dobro poznata “Tri praseta” odnosi među likovima surovi i zaoštreni po modelu ovog, kako kaže, našeg, haotičnog i surovog vremena.

“Pričam ono što vidim i osjećam”, dodaje Pejaković.

One koje dođu na premijeru, priča Pejaković, očekuje jedna ravan priče za djecu i ravan, logika i zaplet, za roditelje.

“Svako će da prati ono što mu je zanimljivo. U stvari, to je predstava za one koji dolaze u Dječije pozorište, roditelje i djecu. Ne vjerujem da je moguće napraviti nešto samo za djecu, a da roditeljima nije zanimljivo, da im je dosadno, to onda nije pozorište, pozorište mora da budi, razdrmava i subverzivno djeluje na sve”, naglasio je on.

Nova predstava, okarakterisana kao moderna bajka, biće specifična i po tome što je ovo prvi put u posljednje dvije decenije da će se na sceni Dječijeg pozorišta RS pojaviti samo muški likovi. Na pitanje da li su glumci opravdali njegova očekivanja i da li je akcenat stavio na glumački igru,  Kolja kratko odgovara, jesu i jesam. U predstavi igraju Đorđe Janković, Željko Milićević, Dragan Banjac, Aleksandar Blanić i Saša Terzić.

“Bilo je to moje upoznavanje sa ansamblom i njihovo sa mnom, i nadam se da će biti prilike da opet radimo”, kaže Pejaković.

Djeca 21. vijeka

Na temu o kojoj se često polemiše i traže neki magični trikovi, kako sačuvati ono dječije u djeci koja odrastaju u  savremenom dobu, gdje su, kako većina kaže, savremene tehnologije zamijenile iskonske životne vrijednosti, Pejaković  objašnjava da se i sam, kao roditelj, pita  svaki dan, kako spasiti dijete od zla.

“I samo jedan odgovor imam – neka ga Bog čuva. Previše je zla i ludila na cesti da bi ga ljudskom snagom i razumom mogli sačuvati; mi smo nemoćni. Nemoćni, ponavljam”, zaključio je Kolja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/nikola-pejakovic-o-radu-na-novoj-predstavi-tri-praseta-ogledalo-haoticnog-vremena/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])