U Banskom dvoru otvorena izložba grafika galerije Dacešin

Objavljeno: 10. 11. 2015 u 13:59h

U ponedjeljak uveče u Banskom dvoru otvorena izložba grafika povodom 25 godina rada galerije “Dacešin”.

Prije tačno 25 godina, sad već davnog aprila 1990. godine, Banjaluka je dobila jedan novi kulturni kutak. Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu i viziji Vladislava Dacešina, po kome galerija i nosi ime, grad na Vrbasu dobio je prvu privatnu galeriju.

Posjetioci ove izložbe mogli su da uživaju u presjeku odabranih grafika iz kolekcije ove galerije, koje su nastale u periodu od 17. vijeka pa do danas. Pablo Pikaso, Salvador Dali, Huan (Žoan) Miro, Vladimir Veličković, samo su neki od autora čija su djela našla mjesto na izložbi povodom 25. rođendana galerije Dacešin. Autor je želio da na ovaj način obilježi jedan značajan period svoga rada i to podijeli sa Banjalučanima.

Svojom programskom i izložbenom djelatnošću galerija je skrenula pažnju brojnih ljubitelja likovne umjetnosti i donijela osvježenje, pomjerajući granice uobičajnog. Za proteklih 25 godina postavljeno je mnogo izložbi, kako domaćih tako i stranih autora sa međunarodnom reputacijom, gdje se mogla vidjeti sva raznolikost stilova, opredjeljenja i rukopisa umjetnika svih generacija.

Od samog početka koncepcija galerije nije bila samo prodaja umjetničkih djela, nego da podizanjem estetskih kriterijuma ostvaruje i uslove za osmišljavanje postojanja.

Pored izlagačke djelatnosti, u prostoru galerije oragnizovane su brojne književne i muzičke večeri. Od 2000. godine u sklopu galerije djeluje autorska škola slikanja jedinstvena po tome što se primat daje zanatu i sloganu: “Zanat je moja istina a umjetnost moje zanimanje”. U Banskom dvoru otvorena izložba grafika galerije “Dacešin”

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/u-banskom-dvoru-otvorena-izlozba-grafika-galerije-dacesin/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot