Njuške na tronu festivalaZaplet 07

Objavljeno: 2. 11. 2015 u 08:53h

Posljednjih nekoliko večeri u Banjaluci obilježila je velika gužva ispred Gradskog pozorišta “Jazavac”, a glavni krivac za to je Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet 07”.

Kvalitetno druženje, odlične predstave, razmjena iskustva, razgovori sa glumcima, prilika da se upoznaju velika imena srpske glumačke scene, mnogo iskrenog smijeha, aplauza, pomiješanih osjećanja stalo je u ovogodišnji “Zaplet”, na koji je, nažalost, svečano spuštena zavjesa u subotu uveče.

Kako to obično biva, posljednju noć proglašeni su najbolji, a njima u čast i u čast vjernoj publici održan je koncert “Jazavac i prijatelji”. Na putovanje, krilima muzike, sve prisutne poveli su, pjevajući i svirajući, Ines Popović, Slađana Zrnić, Ana Vučković, Aleksandra Spasojević, Velimir Blanić, Sanja Čolić-Zelić, Damir Marjanović Šaba, Dario Sanić i Aleksandar Mihić. U pauzama između pjesama šarmantni glumac Velimir Blanić, na samo njemu svojstven način, otkrio je imena dobitnika nagrada, a u tome mu je pomogla i glumica Aleksandra Spasojević.

Blanić, Spasojevićeva i glumica Marina Vodeničar iz Beograda ove godine odlučivali su o najboljima, a jednoglasnom odlukom nagradu za najbolju predstavu dodijelili su “Egzit teatru” iz Zagreba, za komad “Njuške” u režiji Matka Raguža.

“Nesvakidašnja tema podstiče gledaoca na razmišljanje o svijetu iz druge perspektive. Pseći svijet, koji nam se ponekad čini tako dalekim i o kojem možda i ne razmišljamo, kroz ove emotivne priče i sudbine može nas mnogo naučiti o nama samima”, saopštio je žiri.

Reditelj Raguž je od srca zahvalio publici, za koju kaže da je zaista bila divna, ali i organizatoru i selektoru festivala Ljubiši Savanoviću, koji ih je izabrao.

“Ne bismo mi dobili nagradu da nas on nije prvo birao. Znam kako je nositi jedno novo, mlado pozorište na leđima i zaista to ekipa “Jazavca” odlično nosi i mislim da se kroz ovaj festival i pozorište “Jazavac” odlično profilira, ne samo u okviru Banjaluke i BiH, nego da je prepoznato i šire – kazao je on.

Najboljom mladom glumicom proglašena je Dunja Fajdić za ulogu u autorskom projektu Mirana Kurspahića “This Casting” Teatra “Rugantino” iz Zagreba, dok je nagrada za najboljeg glumca pripala Enesu Salkoviću za ulogu u predstavi “Dame biraju” Artteatra iz Sarajeva, u režiji Admira Glamočaka.

“Dunja je svojom hrabrom igrom očaja i beznađa, u kojem se njen lik našao, u isto vrijeme postigla simpatiju i empatiju kod publike, što je upotpunilo njenu glumačku kreaciju”, istakao je žiri.

U liku koji je tumačio Enes Salković i njegovoj glumačkoj igri žiri je prepoznao zrelost i nadahnuće.

Organizatori zadovoljni

“Mi smo prezadovoljni, ekipa koja je radila pripremu, organizaciju i sve sastoji se od ukupno troje ljudi, sa naravno, grupom prijatelja i saradnika, koji su nam neke stvari učinili lakšim. S obzirom na utiske publike i oduševljenje koje smo imali priliku da čujemo i vidimo, presrećni smo što smo uspjeli. Nadamo se da će sljedeći festival biti još bolji”, rekla je ponosno Dragana Marić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/njuske-na-tronu-festivalazaplet-07/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot