Banjaluka sljedeće godine u novom ruhu: Grad kao galerija!

Objavljeno: 2. 11. 2015 u 09:16h

U planu je veliki projekat zahvaljujući kojem bi sljedeće godine trebalo da budu uređeni i revitalizovani zapušteni i oronuli gradski objekti, a na nekoliko lokacija mogli bismo gledati nove murale. Između ostalog, planirana je umjetnička restauracija i revitalizacija zgrade Elektrotehničkog fakulteta te izrada murala s likovima Nikole Tesle i Mihajla Pupina.

Projekat “Banjaluka od kvART-a do kvART-a” jeste ideja Asocijacije za unapređenje i promociju turizma, umjetnosti i kulture (AUPTUK), koja je dobila i načelnu podršku predstavnika grada.

Dugoročan projekat

“Ovim projektom bi pojedini dijelovi grada, pojedina naselja, dobili neko svoje mjesto posvećeno umjetnosti. Na taj način bi turisti i umjetnici koji dođu u Banjaluku imali priliku da ta mjesta obiđu. Riječ je o dugoročnom, višegodišnjem projektu, koji bi bio realizovan etapno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava i saradnje s gradskim vlastima, a u njegovoj realizaciji bi učestvovali eminentni umjetnici iz Srbije i Srpske”, rekao je za Press Milenko Lakić iz ove asocijacije.

U planu je da bude realizovano 40 manjih i većih projekata, a jedan od značajnijih je “Drugi kvART”, koji podrazumijeva restauraciju prolaza – pasaža u centru grada.

“To bi bila svojevrsna „kult-info-tur galerija” sa izložbenim vitrinama gradskih institucija kulture, ali i oglasnim pločama s turističkim događajima. To bi bila svojevrsna galerija na otvorenom, gdje bi umjetnici mogli izložiti svoje radove. Umjetničko rješenje novog izgleda pasaža urađeno je na temu Japana i njegovih parkova, koji su mjesto okupljanja ljudi. Dobili smo odobrenje kantautorke i slikarke Jadranke Stojaković da koristimo jednu njenu sliku kao temu, a lajtmotiv je trešnjin cvijet, koji predstavlja ljepotu, buđenje i prolaznost”, objašnjava Lakić.

Tematika u skladu sa našom kulturom

On ističe da će podršku za ovaj megaprojekat tražiti ne samo od grada već i od nadležnog ministarstva te drugih institucija i privatnika.

U planu je i umjetnička restauracija i revitalizacija zidane ograde kod nekadašnjeg Doma JNA u Ulici kralja Alfonsa XIII broj 12. “Treći kvART” organizovaće Centar MIS, koji je dio asocijacije. Riječ je o organizovanju edukativno-ekoloških radionica za djecu i omladinu u vezi sa izradom radova od recikliranih dječjih igračaka.

“Što se tiče murala, tema neće biti samo značajne ličnosti grada i regiona, poput Dositeja Obradovića, Vuka Stefanovića Karadžića, Vase Pelagića, Petra Kočića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Skendera Kulenovića i Branka Ćopića. Umjetnici će imati slobodu i da sami odaberu pojedine teme, ali one moraju biti u skladu sa našom kulturom i tradicijom”, istakao je Milenko Lakić.

Radovi udruženja “Flaster”

Banjaluka za sada ima tri murala, koji su nastali zahvaljujući zalaganju članova udruženja “Flaster”. Prvi mural nastao je 2014, a ove godine grad je dobio još dva u okviru događaja “Flaster Jam”.

Sva tri murala nalaze se na Bulevaru vojvode Živojina Mišića u Boriku, a dva ovogodišnja, koja su oslikali poznati umjetnici iz Poljske i Bugarske, izazvali su negodovanje jednog dijela građana, koji smatraju da su murali “suviše mračni”, dok su drugi pozdravili njihovu izradu kao veliko osvježenje gradskih fasada.

Reciklaža igre

Dječje edukativne-umjetničke-ekološke radionice odvijaće se pod nazivom “Reciklaža igre”, a djeci će mentor biti Ivan Kocić, akademski umjetnik iz Beograda.

“Igra je jedna od osnovnih, prvih i najvažnijih aktivnosti ljudi. Kako je igra, nesporno, jedan od najvažnijih faktora razvoja djece u čijim rukama počiva budućnost društva, radionica “Reciklaža igre” koncipirana je na taj način da se kroz igru djeca edukuju o neophodnosti i važnosti procesa reciklaže i zaštite životne sredine”, kažu u asocijaciji.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-sljedece-godine-u-novom-ruhu-grad-kao-galerija/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot