Egzit teatar komadom “Njuške” doveo do usijanja atmosferu na Zapletu 07

Objavljeno: 30. 10. 2015 u 11:41h

Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet 07” u punom je jeku. Publika ne štedi dlanove, predstave i glumci su odlični, pozorišne priče pomjeraju granice umjetnosti, otvaraju velika pitanja, donose neke nove poglede na svijet i život, a organizatorima festivala srce je ispunjeno.

Dobro poznati “Egzit teatar” iz Zagreba u srijedu uveče napravio je potpuni “haos” u “Jazavcu” izvodeći svoju popularnu predstavu “Njuške”.

Nije bilo moguće procijeniti u čemu je publika više uživala, u glumačkoj igri ili priči na sceni, jer je i jedno i drugo bilo nevjerovatno. Red smijeha, red aplauza, red ovacija i tako skoro dva sata.

Glumci Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš bogatim talentom i glumačkim sposobnostima oživjeli su različite rase pasa i ispričali njihove životne priče. Na nevjerovatno duhovit način ostvarena je i interakcija sa publikom, koja je u više navrata morala da nahrani “gladnog terijera”.

Bilo je neobično iskustvo sjediti u publici i porediti svoj život sa psećim i shvatiti da su i njihovi životi jednako bogati i složeni kao ljudski. Rotvajler, mješanac, policijski pas, slijepi pas, carinski bigl, pričali su o ljubavi, seksu, prijateljstvu, osveti, nasilju i samo preslikali neke od glavnih preokupacija ljudskog bića.

Nije bilo lako odlučiti se ko je na sceni bio bolji, Enes, Filip ili Janko, ali ipak publika je već tokom predstave, na neki način odlučila, bilo je očigledno. Filip Križan dobio je ovo laskavo priznanje. Poslije predstave, mnogi su ostali da porazgovaraju sa glumcima za okruglim stolom, a umjetnički direktor “Egzit teatra”, reditelj i scenarista ovog komada Matko Raguž, ispričao je kako su ova tri glumca došli sa tekstom i iz kojih razloga ga je ovaj komad kupio.

“Kod nas svaki dan dolazi neko sa određenim tekstom, mnogo toga odbijete, jer ne možete sve raditi. Ova tri sjajna glumca došli su sa ovom idejom i sa određenim tekstom pred mene. Kada sam pročitao tekst, vidio sam koja je ekipa u pitanju, koja je ideja bazična, a kako sam sklon psima, na neki način sam zatitrao na ovu ideju, vidio sam nešto egzitovski u tome, a to znači da je u predstavi u centru pažnje glumački posao. I pristao sam”, kazao je on.

Kako je i sam imao pse, a i ova trojica glumaca imaju pse, lična iskustva koristili su gradeći ovaj komad.

Gost treće večeri bio je veliki glumac Zoran Cvijanović, sa kojim su se njegovi mnogobrojni obožavaoci, mladi glumci i kulturna javnost Banjaluke družili i kafeu “Pauza”.

Predstavu “Dame biraju” Altteatra iz Sarajeva svi zainteresovani mogu da pogledaju večeras na festivalu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/egzit-teatar-komadom-njuske-doveo-do-usijanja-atmosferu-na-zapletu-07/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])