ANIP “Veselin Masleša” čuva tradicionalne igre Potkozarja

Objavljeno: 29. 10. 2015 u 11:50h

Ansambl narodnih igara i pjesama (ANIP) “Veselin Masleša” provodi projekat “Istraživanje i postavka koreografije tradicionalnih igara Potkozarja”, koji je podržao grad.

Kako su objasnili u ovom Ansamblu cilj projekta je, da se kroz koreografije, od zaborava sačuva muzičko, igračko i etnološko blago potkozarskog kraja.

“Razlozi za odabir Potkozarja leže u činjenici da postoje kvalitetni preduslovi za postavku koreografije s obzirom na to da je građa ovog kraja u dobroj mjeri obrađena i dijelom publikovana. Pored toga, postoji težnja da se repertoar područja Krajine dopuni potkozarskim krajem”, rekao je umjetnički rukovodilac ANIP “Veselin Masleša” Goran Pupac.

Dodao je da je “Masleša” društvo koje je poznato i po najvećem repertoaru tradicionalnih i scenski prilagođenih igara sa područja Republike Srpske, jer danas na svom repertoaru ima 14 koreografija sa ovih prostora.

“Koreografije tradicionalnih igara Potkozarja će biti zasnovane na stručnom terenskom istraživanju područja Potkozarja, koje su obavljene tokom 2014. godine. Trenutno se radi na koreografiji, muzičkom aranžmanu i vokalnoj obradi, a paralelno sa radom na koreografiji, planira se i rad na tehnički i finansijski veoma zahtjevnom dijelu projekta i nabavci narodne nošnje”, kazao je Pupac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/anip-veselin-maslesa-cuva-tradicionalne-igre-potkozarja/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])