Osmi međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2015”: Bogat program zadovoljio publiku

Objavljeno: 27. 10. 2015 u 10:49h

Svečano zatvaranje i proglašenja pobjednika 8. međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2015” biće održano sutra u 20 časova u Domu omladine.

Takmičarski program je pri kraju, a ostalo je samo još da se prikaže dječiji takmičarski program. Tročlani žiri u sastavu Jelena Bešir iz Srbije, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Melina Alagić iz BiH neće imati nimalo lak zadatak da izaberu najbolje, jer je mnogo filmova rađenih u različitim tehnikama animacije dosta kvalitetno.

Bogat i raznovrstan program osmog međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2015” privukao je mnoštvo publike, koja je mogla da uživa u projekcijama filmova iz čitavog svijeta. Drugog dana festivala je prikazan poseban program iz Francuske “Veliki rat – animirane uspomene” posvećen Prvom svjetskom ratu. Publika je imala priliku pogledati devet kratkih animiranih filmova. Autori su prikazali katastrofu Prvog svjetskog rata kroz različite lokacije i teme: na liniji fronta, u rovovima, kroz ženska pisma i sjećanja starijih.

“Napravili smo ovu selekciju u sklopu obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata i izabrali smo filmove rađene u različitim tehnikama animacije poput 3D, stop motiona, crtanja i drugih, ali i one koje imaju drugačije poglede na sam rat, tako da se mogu vidjeti pogledi vojnika iz Francuske i Novog Zelanda, kao i žena na ovaj događaj. Takođe, ovi filmovi obrađuju univerzalne teme poput solidarnosti, samoće, bratstva i ljubavi”, rekla je Mari Sirad iz kompanije” Les Rencontres Audiovisuelles ” iz Francuske.

Vrlo zanimljivi prikazani programi na festivalu su bili “O!PLA PREKO GRANICE” i filmovi škole animiranog filma Čakovec (ŠAF). Prvi predstavlja presjek najbolje poljske animacije u posljednje dvije godine, uključujući filmove sa velikim budžetom kao i one potpuno nezavisne animacije. Škola animiranog filma iz Čakovca obilježila je ove godine svoj 40. rođendan i specijalizovana je za dječji animirani film. Filmovi ovoga kinokluba od samog su početku prepoznati kao dragocjen primjer originalne dječje kreativnosti.

Članovi žirija Božidar Trkulja i Jelena Bešir su održali predavanja, a Milorad Vicanović Maza je predstavio strip album “Vundervafen”, zanimljiv spoj crteža i priče alternativne istorije.

“Vundervafen je priča o alternativnoj istoriji vezana za njemačka tajna oružja. Do sada je objavljeno sedam albuma, a osmi će biti sada u novembru, a trebalo bi biti još pet do šest nastavaka. Na njemu sam počeo raditi 2011. godine i ide nekim tempom od dva albuma godišnje uz ostale serijale koje radim. To je do sada najznaćajniji i najobimniji posao koji radim za francusko tržište” , rekao je Milorad Vicanović Maza.

Ostaje još da se prikaže panorama program i retrospektiva filmova Zlatka Grgića. Svečano zatvaranje i dodjela nagrada je 28. oktobra u 20 časova u Domu omladine.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/osmi-medunarodni-festival-animiranog-filma-banjaluka-2015-bogat-program-zadovoljio-publiku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])