Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2015: Poklon ljubiteljima svjetske animacije

Objavljeno: 26. 10. 2015 u 08:38h

U najpopularnijim trendovima svjetske animacije sve do 28. oktobra ima priliku da uživa i publika u Banjaluci, gdje je u toku Osmi međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2015”.

Kao i svake godine, za takmičarski program iz čitavog svijeta stiglo je 520 filmova, od čega će se njih 37 takmičiti za nagrade festivala.

“Najviše filmova pristiglo je iz Rusije, Hrvatske, Poljske, Francuske, SAD i Španije. Među filmovima su i posljednja ostvarenja nekih od najznačajnijih autora današnjice poput Jeržija Kuće, Pavao Štaltera, Mišele i Uri Kranota, Zlatka Boureka i drugih”, rekao je na otvaranju u petak uveče u Dječijem pozorištu RS direktor festivala Goran Dujaković.

Osim glavnog takmičarskog programa, za najbolji dječiji animirani film takmičiće se 12 filmova, a o pobjednicima će odlučiti tročlani žiri u sastavu: Melina Alagić iz BiH, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Jelena Bašir iz Srbije.

“U sklopu programa panorame biće prikazan 21 film. Svi navedeni filmovi su selektovani od ukupno pristigla 520 iz 38 država svijeta, što predstavlja reprezentativan presjek najbolje savremene svjetske produkcije animiranog filma. Nažalost, zbog redukovane i skromne finansijske podrške festivalu, ni ove godine neće biti dodijeljena novčana nagrada za najbolji film festivala”, naglasio je Dujaković.

Među pratećim sadržajima, biće prikazan program iz Francuske “Veliki rat: animirane uspomene” o Prvom svjetskom ratu u animiranom filmu. U različitim tehnikama animacije, od crtanja, do 3D animacije biće prikazano devet filmova koji oslikavaju strahote ovog događaja.

Dujaković je rekao da je, kada je riječ o svjetskim trendovima, trenutno popularna 3D animacija.

“To je omogućeno širokom primjenom računara, ali i otvara mogućnost razvoja malih kinematografija, kao što je Republika Srpska. Drugi trend su vrlo ozbiljni filmovi sa mračnim pričama”, kaže Dujaković.

Generalni sekretar Međunarodne asocijacije animiranog filma Vesna Dovniković, koja je i otvorila festival, istakla je da s obzirom na to da Akademija umjetnosti banjalučkog Univerziteta ima odsjek za animirani film, ovakav festival je neprocjenjiv za studente i upravo ga zbog te mlade generacije treba održati.

Pored bogatog filmskog programa, koji će, pored takmičarskog, obuhvatiti i presjek najboljih animiranih filmova, koji su nagrađeni na svjetskim festivalima, kao i presjek animirane scene Hrvatske, Poljske i Francuske, biće organizovane i brojne promocije, stručna predavanja o filmu, a nastavljena je i saradnja sa djecom koja borave na dječijem odjeljenju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Strip

Festival i ove godine nastavlja saradnju sa strip časopisom “Parabelum” i Udruženjem strip autora i obožavalaca stripa RS “Devetom dimenzijom”. Tako je u nedjelju održana strip radionica te promocija strip albuma “Blek” autora Miše Milanovića i Miše Mijatovića, kao i “Vundervafen” Milorada Vicanovića-Maze.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/medunarodni-festival-animiranog-filma-banjaluka-2015-poklon-ljubiteljima-svjetske-animacije/||claudebot