“Don Kihot” iz Frankfurta najbolja predstava na festivalu u Banjaluci

Objavljeno: 8. 10. 2015 u 08:28h

Predstava “Don Kihot – Telemanova priča iz snova” Teatra smijeha iz Frankfurta najbolja je predstava u cjelini Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je večeras završen u Banjaluci.

Čudesna priča španskog bibliofila Kihana Alonsa, koji je jednog dana sebe proglasio Don Kihotom od Manče i odlučio da spasi svijet od zla, prikazana je kroz fragmente i na sceni naglašavajući njegov susret s vjetrenjačama.

Žiri u sastavu Biserka Kolevska, Dragana Bošković i Ljubica Ostojić odlučio je da nagrada za najbolju režiju bude dodijeljena Zenleu Franku za režiju predstave “Don Kihot – Telemanova priča iz snova”.

Među nagradama festivala, čiji je organizator i domaćin Dječije pozorište RS (DP RS), je i pet glumačkih priznanja.

Ove nagrade pripale su Krasimiru Dobrevu za ulogu u predstavi “Mali čarobnjaci” Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne i Ivanu Gontku za ulogu u predstavi “Don Huan” Teatra iz Nitre u Slovačkoj.

Jednu od glumačkih nagrada dobio je i Ivan Lučić za ulogu u predstavi “Deveta ovčica” Dječijeg kazališta “Branko Mihaljević” iz Osijeka, ali i Saša Latinović za izuzetno ostvarenje u predstavi “Kako je otkriveno letenje” Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Kolektivna glumačka nagrada pripala je ansamblu Mini teatra iz Ljubljane za predstavu “Jurček i tri razbojnika”.

Žiri je, takođe, odlučio da specijalna nagrada za promovisanje univerzalne ideje o ljudskoj slobodi bude dodijeljena Pozorištu lutaka iz Niša za predstavu “Zlatokosa”.

Nagrada za scenografiju ove godine nije dodijeljena, ali je žiri odlučio da dodijeli nagradu za najbolje lutke, koja je pripala Stefki Kjuvlijevoj za lutke u predstavi “Labudovo jezero” Dečijeg pozorišta iz Kragujevca.

Direktor festivala Predrag Bjelošević dodijelio je specijalnu nagradu Tradicionalnom turskom teatru sjenki iz Istanbula, Turska za očuvanje lutkarske tradicije, a festival je i bio u znaku ovog turskog teatra.

Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2015” počeo je protekle subote premijernim izvođenjem komada “Odisej – san o povratku” u režiji Biserke Kolevske, a u izvođenju ansambla DP RS. Na festivalu je u periodu od 3. do 7. oktobra izvedeno 13 predstava iz 10 zemalja.

Posljednji takmičarski dan

Posljenjeg festivalskog dana igrana je predstava “Zlatokosa”, u režiji Jelene Đorđević, a u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša.

Dirljiva bajka braće Grim prenijela je najmlađim ljubiteljima pozorišta priču o odrastanju, želji za slobodom, upoznavanju svijeta i ljubavi. Lutkarska igra podsjetila je djecu na osnovne ljudske vrijednosti, ali i pružila radost pozorišnog doživljaja.

Pozorište mladih iz Novog Sada juče je takođe izvelo predstavu “Kako je otkriveno letenje” u režiji Emilije Mrdaković.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/don-kihot-iz-frankfurta-najbolja-predstava-na-festivalu-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])