Poučne predstave na Festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci

Objavljeno: 7. 10. 2015 u 09:10h

Potreba i želja svake ljudske duše da bude srećna, otjelovljena je po ko zna koji put u predstavi “Ljepotica i zvijer”, a u izvođenju Pozorišta lutaka iz Mostara.

Ovaj komad izveden je danas u Dječijem pozorištu RS (DP RS) u Banjaluci u okviru Međunarodnog festivala za djecu “Banjaluka 2015”.

Ovih dana DP RS je najveselija pozorišna institucija s obzirom na to da po cijeli dan iz iste dopiru samo dječji smijeh, žagor, ali i aplauzi kojima oni iskreno nagrađuju odigrane predstave.

Tako je bilo i tokom izvođenja komada “Ljepotica i zvijer”, koji ih je oduševio kako lutkama, tako i ovom univerzalnom pričom.

Glumci ovog komada poručili su da je prava ljepota u čovjeku, u nevjerovatnoj ljepoti koja se skriva u njegovoj duši.

“Ova bajka govori o praobražavajućoj ljubavi, ljubavi koja razdrma i promijeni život, kako onima koji vole, tako i onima kojima je ljubav potrebna. Poenta je da svako od nas ima pravo na sreću, ali da bi bio srećan čovjek mora slijediti svoje snove, i to je ono što smo željeli da prenesemo na mališane”, poručio je autorski tim ovog komada.

Ništa manje interesovanje nije bilo ni za predstavu “Don Huan” u izvođenju teatra “Nitra” iz Slovačke. Ova priča posebno je bila interesantna nešto starijoj djeci, koja su već čula za srcelomca Don Huana.

Dobro osmišljene lutke, kao i scenografija možda su bili i svojevrsna škola za sve one koji se bave bilo kojim vidom lutkarstva ili od lutkarstva žive.

U dva termina, na sceni Narodnog pozorišta RS juče je igran komad “Deveta ovčica” Dječijeg kazališta “Branko Mihaljević” iz Osijeka. Izuzetno poučna predstava za najmlađe posjetioce prenijela im je priču o tome kako prevladati strah od škole, strah od novoga, od odrastanja i svega što je povezano s velikim prekretnicama u životu.

U ponedjeljak veče na festivalu je izvedena predstava “Don Kihot – Telemanova priča iz snova” Teatra smijeha iz Frankfurta. Čudesna priča španskog bibliofila Kihana Alonsa koji je jednog dana sebe proglasio Don Kihotom od Manče i odlučio da spasi svijet od zla prikazana je kroz fragmente i na sceni naglašavajući njegov susret s vjetrenjačama.

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci biće završen u srijedu naveče dodjelom nagrada za najbolja pozorišna ostvarenja.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/poucne-predstave-na-festivalu-pozorista-za-djecu-u-banjaluci/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot