Festival pozorišta: Lutkari oduševljeni Banjalukom (Foto)

Objavljeno: 6. 10. 2015 u 12:33h

Proglašenjem pobjednika u srijedu, 7. oktobra biće završen 14. Međunarodni festival pozorišta za djecu, na kojem se predstavilo 13 teatara iz 10 zemalja. Ove godine festival će ostati upamćen po odličnim predstavama i još boljoj posjeti!

Međunarodni festival pozorišta za djecu četrnaesti put je u Banjaluku donio vrhunski umjetnički kvalitet na radost brojnih mališana koji vole odlazak u teatar.

Program je počeo premijerom predstave “Odisej – san o povratku” domaćina – Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, a tokom festivalskih dana najmlađi su imali priliku da uživaju u predstavama 13 teatara iz 10 zemalja (Argentine, Poljske, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske i BiH). Festival će ostati upamćen i po odličnoj izložbi i predstavi drevnog turskog teatra sjenki “Karađoz”.

Tradicionalni turski teatar sjenki iz Istanbula oduševio je najmlađe, a njegovi glavni akteri, koje smo sreli u Dječijem pozorištu RS su nam ispričali neke zanimljive činjenice o ovoj čuvenoj instituciji.

Direktor Teatra sjenki, Suat Veral, koji ujedno i glumi u predstavi o dva druga kaže da već 33 godine zabavlja i edukuje najmlađe u Turskoj i širom svijeta.

“Karađoz je čovjek iz naroda koji se bavi svakodnevnim temama, a njegov drug Hadživat je dosjetljiv i uvijek ima neku zanimljivu ideju u rukavu i rješenje za problem. Zadovoljan sam posjetom u Banjaluci. Drago mi je da vidim mnogo zainteresovanih za umjetnost i pozorište. Važno je da su klinci dobro prihvatili nešto što prvi put vide i da ih je to razveselilo”

Ovaj umjetnik je poznat i po tome što pravi džinovske figure, a ujedno kreira prelijepe ilustracije koje do kraja festivala možete pogledati u Dječijem pozorištu.

“Vaše pozorište je odlično. Igrali smo na maloj sceni i bilo je savršeno. Takođe, ranije sam igrao u Zenici predstavu za 6000 posjetilaca, a lijepo je bilo i u Konjicu i Mostaru”, dodao je Suat Veral.

Njegova saradnica Merve Ilken – prva je dama koja je u Turskoj počela kreirati Karađoz lutke. Tradicionalna igra sjenki u Turskoj datira još iz 14. vijeka.

“Počastvovana sam što sam prva žena – majstor za Teatar sjenki. Nije mi bilo teško da naučim ovaj zanat zato što sam učila od najboljih. Gospodin Suad je bio moj učitelj, a ja sam od malena pokazala interesovanje prema Dječijem pozorištu, nisam imala problema i ponosna sam što sam dio Teatra. Ta vrsta umjetnosti je specifična za naše podneblje. Suad me je izabrao da bi pokazao svijetu kako i žena može da se bavi poslom koji je specifičan za muškarce”

Njihovu radionicu možete posjetiti i sutra u 12 sati.

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević u razgovoru za MONDO je otkrio zadovoljstvo odigranim predstavama, odličnom posjetom i reakcijama najmlađih.

“Sve su predstave odlično posjećene. Najveće interesovanje je vladalo za predstavu ‘Don Kihot’ koja je oduševila sve ljubitelje lutkarstva i riječ je o ozbiljnoj konkurenciji za nagrade. Dobro je posjećena i radionica Karađoz. Sve se odvija kako smo željeli jer smo radili u opštoj oskudici – bilo je teško organizovati festival. Znamo kakva nam je situacija, a nadam se da naši gosti to nisu osjetili i da će otići zadovoljni iz Banjaluke. Generalno su zadovoljni tehničkim uslovima, a naš ‘Odisej’ je oduševio većinu”

Ni nakon kraja festivala Dječije pozorište ne miruje već nam sprema novu predstavu u saradnji sa Nikolom Pejakovićem!

“12. oktobra počinjemo rad sa Nikolom Pejaković na predstavi ‘Tri praseta’. Karakterisaće je dosta muzike, nešto sasvim novo za nas – igraće glumci sa maskama, a premijeru očekujte sredinom novembra. Paraleno sa tim nastavljamo kulturno – humanitarnu manifestaciju ‘Snješko’ do kraja decembra”, dodao je Bjelošević.

U Dječijem pozorištu smo sreli i direktorku Pozorišta lutaka iz Mostara.

Ranka Mutevelić je kazala da se ovaj teatar najmlađim Banjalučanima predstavio sa predstavom “Ljepotica i zvijer”.

“Riječ je o predstavi koja govori o osnovnim ljudskim vrijednostima – dobroti i ljubavi. Reakcija djece je pozitivna, zadovoljni smo. Igrali smo širom regiona i uvijek su nas dočekala nasmijana lica mališana”

Ni u Mostaru nije ništa bolje, volje i posjete ima, ali novca za teatar NE.

“Posjete ima, novaca nema, tako nam je u BiH. Ostalo je sve odlično u posljednjih desetak godina smo dobili preko četrdeset nagrada”, kazala je Ranka Mutevelić.

Posljednjeg festivalskog dana u 9 sati možete pogledati predstavu “Zlatokosa” (Pozorište lutaka Niš), u 12 “Kako je otkriveno letenje (Pozorište mladih Novi Sad) i za kraj u čast pobjednika biće odigrana “Folklorna magija” Dječijeg pozorišta RS u 18.30.

Izvor: Mondo / Foto: Vedran Ševčuk

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/festival-pozorista-lutkari-odusevljeni-banjalukom-foto/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])