Odisej probudio herojske snove

Objavljeno: 5. 10. 2015 u 10:49h

“Odisej – san o povratku”, predstava o jednom od najljepših grčkih mitova, zasigurno je na sceni “probudila snove” najmlađih, ali i onih starijih, koji su bar nekad maštali o sebi kao herojima, koji svojom snagom mogu mijenjati svijet.

Žamor na koji smo naviknuti u sali Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u subotu uveče bio je tiši nego ikada, jer je na sceni vladao vizuelni spektakl, koji je ostavljao bez riječi. U kući od snova premijerno je oživjela nova predstava, koju je na scenu postavio izuzetan umjetnički duo, rediteljka Biserka Kolevska i scenografkinja Svila Veličkova. Priča o neustrašivom junaku Odiseju, koji nakon pobjede u Troji, sanja svoj san o povratku, a u kom predviđa mnoga iskušenja, koja će mu se dogoditi, otvorila je četrnaesti Međunarodni festival pozorišta za djecu. Komad izveden bez ijedne riječi objasnio je možda najvažnije životne dileme svakog čovjeka o slobodi, ljubavi, borbi, onoj unutrašnjoj i spoljnoj, pripadnosti, a to sve zahvaljujući odličnoj glumačkoj igri i pokretima njihovih tijela.

Publika je prepoznala snagu poruka, koje su došle iz morskih dubina pa je ove mitske likove nagradila aplauzom “bez kraja”.

Mnogobrojne goste, koji su u Banjaluku doputovali samo zbog festivala, kao i sve prisutne, pozdravio je direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević, koji nije krio ponos što ove godine pozorište proslavlja šezdesetu sezonu uspješnog i požrtvovanog umjetničkog rada.

“Samim tim, svi gosti su nam nekako još draži, jer ispunjavaju veliku nadu, ne samo nas u Dječijem pozorištu, već i generacije onih koji su radili u ovoj kući, ali i djece koja su ovdje sticala osnovna znanja o kulturi”, rekao je Bjelošević.

Podsjetio je da se festival održava do srijede, 7. oktobra, te da će na daskama Narodnog i Dječijeg pozorišta svoj talenat pokazati glumci iz Argentine, Poljske, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske i BiH.

U okviru festivala biće otvorena i izložba Karađoz lutaka “Od učitelja do učenika” tradicionalnog turskog teatra sjenki.

U zvaničnom dijelu programa obratila se i pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Milica Kotur, koja je ukazala na značaj ove manifestacije u kulturnom životu Srpske.

Kada su se zavjese spustile, osjećaj herojstva i sreće među glumcima nije nestao. Odisej, koji je pokazao da mu je ljubav prema Penelopi i zavičaju dala nadljudsku moć, pa je uspješno pobijedio morske nemani, oluje, vjetrove, čarobnicu Kirku, jednookog kiklopa Polifema, bijes boga mora Posejdona, a koga je tumačio Duško Mazalica, kaže da mu je uloga heroja bila veliki izazov.

“Bilo je mnogo teško i zahtjevno igrati bez riječi. Trudio sam se da dam svoj maksimum i osjetio sam energiju publike baš u onom trenutku kada je trebalo da osjete predstavu. Od tog trenutka smo se nadopunjavali”, istakao je Mazalica.

Iako su znali da im je scenografija, vizuelna konstrukcija predstava, montaža slika, koje su bile čarobne, bila dobar adut, ponosni su, kako kažu, jer su uspjeli od štapa, jednog velikog i malog kanapa, malog i velikog platna da naprave bajkovitu iluziju.

Sa Mazalicom se složila i glumica Zorana Šuman.

“Riječi nema, ali je sve satkano iz niza slika filmskog tipa, vizuelnih efekata bojenog teatra senki, lutaka i živom scenom i time smo krenuli na putovanje sa Odisejom. Nadamo da će predstava gostovati na svjetskim međunarodnim festivalima i ne sumnjam da će ponoviti uspjeh “Tužnog princa”, naglasila je Šumanova.

Rediteljka Biserka Kolevska ponosna je, kako kaže, na ansambl i srećna zbog odličnih reakcija publike.

“Mislim da smo uspjeli poslati poruku publici da ljudi treba da žive kao heroji i da imaju svoj san”, objasnila je ona.

Žiri

Ove godine o najboljim predstavama odlučivaće žiri u sastavu Biserka Kolevska iz Bugarske, Dragana Bošković iz Srbije i Ljubica Ostojić, teatrolog iz Sarajeva.

Repertoar

Danas su na repertoaru komadi “Labudovo jezero” Pozorišta iz Kragujevca u Dječijem pozorištu RS. Predstava “Karađoz na festivalu” iz Turske biće izvedena u Dječijem pozorištu RS, dok će “Mali čarobnjak” iz Bugarske i “Don Kihot” iz Njemačke biti izvedeni takođe u Dječijem pozorištu RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/odisej-probudio-herojske-snove/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])