Završen Sajam knjige: Koji su naslovi zainteresovali Banjalučane?!

Objavljeno: 22. 9. 2015 u 09:13h

Dvadeseti jubilarni Sajam knjige u Banjaluci, na kome se predstavilo više od stotinu izdavača, nakon sedam dana, završen je juče, a koliko su odzivom ljubitelja pisane riječi i prodajom knjiga zadovoljni predstavnici izdavačkih kuća, provjerili smo na licu mjesta.

“Što se tiče naše izdavačke kuće, svi naslovi su podjednako išli, ali izdvojio bih ‘Fukoovo klatno’ i ‘Nulti broj’ Umberta Eka. Obje knjige prodali smo u preko osamdeset primjeraka”, rekao je Marko Jelić iz podgoričke izdavačke kuće “Nova knjiga”.

Jelić kaže da dolazak iz Crne Gore za njegovu izdavačku kuću na Sajam knjige u Banjaluci nije prevashodno zbog zarade, nego zbog predstavljanja ovdašnjoj publici, ali dodaje da se dolazak svakako i finansijski isplati. Banjalučki Sajam knjige, nastavlja Jelić, uporedio bi sa sajmovima u Sarajevu i Podgorici, dok beogradski, recimo, ima puno više izdavača.

Iz beogradske “Lagune” rekli su, uprkos besparici, da su zadovoljni sajmom i da su zahvaljujući popustu od 20 do 50 odsto koji je bio na njihovom štandu najveću prodaju zabilježile knjige hrvatske književnice Vedrane Rudan. Tu su naravno, dodali su, roman “Islednik” Dragana Velikića, srpskog pisca koji je otvorio sajam, i prvi put preveden na srpski jezik roman “Maktub” planetarno popularnog Paula Koelja.

Iz sarajevske izdavačke kuće “Buy Book” istakli su da su i ove godine bili standardno prisutni na banjalučkom sajmu i da se i ovaj put pokazalo da Banjaluka voli knjigu. Nijedno izdanje nije se, dodaju, posebno izdvojilo, ali “Nepodnošnjiva lakoća postojanja” Milana Kundere i “Sto godina samoće” Gabrijela Garsije Markesa za nijansu su prodavaniji od ostalih.

“Ove godine najprodavanija knjiga na našem štandu je ‘Toma Zdravković:  68 neispričanih priča’ grupe autora, a to je ujedno i posljednje djelo koje je objavila kompanija ‘Novosti’ Beograd. Ove godine posjeta je, čini mi se, bila slabija nego prethodnih godina, ali mi nemamo razloga za nezadovoljstvo”, rekla je Ivana Sandić iz “Večernjih novosti”.

“Kad uporedimo prethodne sajmove, osnovna činjenica koja predstavlja nama zadovoljstvo je ta što smo uspjeli da opstanemo dvadeset godina. Imajući u vidu situaciju u izdavaštvu i uopšte u poslovanju firmi, to predstavlja veliki uspjeh i mi se nadamo da ćemo ovaj sajam uspjeti održati sve naredne godine, i ne samo godine, nego i decenije”, rekla je za “Nezavisne novine” Petra Ivić, rukovodilac Sajma knjige, koja je istakla da su im posebno zadovoljstvo predstavljale đačke posjete.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/zavrsen-sajam-knjige-koji-su-naslovi-zainteresovali-banjalucane/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot