Akademski slikar Marija Marić: Bunt kao odgovor na nepravdu

Objavljeno: 8. 9. 2015 u 10:52h

Slike velikih formata, objekti, instalacije, i video-radovi akademskog slikara Marije Marić dio su neobične i urbane postavke “4RM”, koja će večeras biti otvorena u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra. Umjetnica je za “Glas Srpske”, najavljujući otvaranje izložbe, rekla da publiku očekuje retrospektiva njenih radova koji su nastajali u proteklih pet godina.

“Vodila sam se kretanjem i životom u pokretu kojim živimo, uticajem savremene tehnologije na svakidašnjicu i čovjeka koji “postaje robot mehanizacije”. Tu su radovi nastali tokom master studija, pod uticajem strit arta i readdž madea, koji u mom slučaju prelaze u jednu vrstu elitizma”, kazala je Marićeva.

Zaljubljenici u umjetnost imaće priliku da se upoznaju i sa njenom slikom od četiri metra pod nazivom “Pulsiranje”, koju je radila prelazeći bagerom i automobilom preko nje, za koju je vezan i video-rad.

“Poslije master studija nastao je diptih koji je, u stvari, kolaž nazvan “Kovitlac”, apstraktni prikaz svakodnevice, isječaka iz novina, crtež i slika rađena kombinovanom tehnikom”, dodaje slikarka.

Izložba, koja je spoj spreja i platna, prljavog i čistog, ulice i institucije, nastala je, kako kaže Marićeva, iz serije slika “4RM”, u kojima je stvarajući spajala dvije umjetničke cjeline tehniku sprejom i akademizam da bi time približila publici savremenu umjetnost.

“Na radovima je najviše zastupljen sprej i akril te razni predmeti i otpad koji sam nalazila oko sebe, koristeći ga za šablone (lišće, ekseri, šarafi, ratkape, isječci iz novina)”, priča Marićeva.

Smatra da je najbitnije osjećati ljubav prema stvaranju i imati svoj pravac i cilj te da se za ostalo pobrine vjetar u leđa.

“Mene najviše pokreće bunt ili revolt izazvan, nažalost, ovakvim socijalnim stanjem u našoj državi i društvu uopšte, kao i nepravda. Mislim da umjetnik može tu mnogo da učini, ne samo kroz svoju umjetnost da bi probudio svijest javnosti, nego i kao angažovani pojedinac svojim upornim stvaranjem i reagovanjem”, naglasila je Marićeva.

Kada je u pitanju umjetnička scena citirala je velikog Ivu Andrića, koji je rekao: “Zavisno od toga kako stoji kultura neke zemlje, možete videti i razvijenost ostalih oblasti”. Umjetnica, ipak, vjeruje da svaki pojedinac može učestvovati u kulturnom razvoju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/akademski-slikar-marija-maric-bunt-kao-odgovor-na-nepravdu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])