Zlatari vs banderaši

Objavljeno: 9. 2. 2012

Od 2009. godine cijena zlata na svjetskim berzama skočila je skoro 2 i po puta. Pravilo je to koje se uvijek ponavlja u olovnim ekonomskim vremenima. Privreda dole, cijena zlata gore.

Foto: Zaplijenjeno zlato, Izvor:UIO

Kao odjek berzanskih trendova iz svjetskih finansijskih centara porasla je i cijena ovog dragocijenog metala u banjalučkim zlatarama. A kada neimaština i nagomilani računi pritisnu, ono što su generacije skupljale, drage uspomene, pokloni iz srećnijih vremena, postaju samo još jedno sredstvo u umjetnosti preživljavanja teške svakodnevnice.

Ovih dana se u otkupu za gram lomljenog zlata referentne čistoće 585, dobije oko 30 konvertibilnih maraka (KM).

A da je iz dana u dan sve više Banjalučana koji su prinuđeni da prodaju porodično zlato, potvrdio je i predsjednik Udruženja zlatara RS Mirko Bojnović.

“Ekonomska kriza i skok cijena zlata na svjetskoj berzi doprinijeli su da se u zadnje vrijeme poveća potražnja za otkupom lomljenog zlata, odnosno starog zlatnog nakita. Kriza je dovela do siromaštva građana i natjerala ih da iskoriste i tu mogućnost i za kratak period dođu do nekakvog solidnog iznosa novca”, kaže Bojnović, izbjegavajući da otkrije količine ili bar približan broj Banjalučana koji su bili prinuđeni da prodaju zlato proteklih mjeseci.

U razgovoru za banjaluka.com tvrdi da je svaka prodaja starog nakita i lomljenog zlata u nekoj od dvadesetak banjalučkih zlatara potpuno bezbjedna i da svi koji se na to odluče mogu biti sigurni da je postupak otkupa u skladu sa zakonom.

Kao što to obično biva, priliku za dobru zaradu namirisali su i oni kojima zakonske procedure ništa ne znače. Banjalučki stubovi ulične rasvjete i drvoredi, puni su štampanih oglasa iz kućne radinosti u kojima se građanima nudi bolja cijena za otkup zlata. Autori ovih oglasa, poznati i kao “banderaši”, ne ustručavaju se ni da otvoreno istaknu telefone za kontakt.

O neleganim otkupljivačima

Bojnović: “Građanima savjetujem da dobro razmisle gdje će se odlučiti na prodaju svog zlata i zlatnog nakita. Kada ulaze u zlatarsku radnju oni su zaštićeni i tu im se ne može ništa desiti. Nisam siguran da je to slučaj i kada izađu iz nekog haustora i neka sami odluče s kim će napraviti taj posao. Jer mogu ostati i bez novca i bez zlata”

“Šta se dešava sa otkupom zlata preko naljepnica na banderama – tamo završava zlato koje potiče iz provala u stanove i kuće, tako da policija ne može da otkrije provalnike”, siguran je Bojnović. “Sve reklame putem medija ukazuju da je ilegalne otkupljivače lako identifikovati, jer daju svoje brojeve, čak i gdje ih ljudi mogu naći”, ogorčen je Bojnović na dosadašnje ponašanje policije, “ukoliko se hoće, nije problem da se nađu ti ilegalni otkupljivači”, tvrdi on.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS tvrde da su svjesni postojanja ovog problema. Pravna formulacija kaže – Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem “Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka (CJB BL) svakodnevno rade na utvrđivanju lica koji se bave ovakvim vrstama nedozvoljenih radnji”, tvrdi za banjaluka.com portparol CJB BL, Igor Šukalo. Dosadašnja istraga je otkrila da dio zlata iz nelegalnih tokova utabanim švercerskim kanalima završava u Turskoj, a dio preko teritorije Federacije BiH, u zemljama zapadne Evrope.

Šukalo otkriva da će MUP RS pokrenuti inicijativu za izmjene pojedinih članova Zakona o prometu plemenitih metala.

“Na taj način bi se olakšao rad policijskih službenika u rasvjetljavanju teških krivičnih djela, a samim tim bi se spriječile i smanjile zloupotrebe. Potrebno je da se u aktivnosti na ovom planu uključe i drugi nadležni organi poput inspekcijskih službi.”

Uvoz i izvoz zlata

U ovom trenutku zlato se, za razliku od banjalučkih 30, na zapadnoevropskom tržištu prodaje i po 50 KM za gram, saznajemo od upućenih. I sve dok se na trgovini žutim metalom koji vjekovima budi ljudsku maštu ali i pohlepu, može ostvariti ogromna zarada, teško će biti utvrditi njegove tajne puteve. Ali ljude koji su prisiljeni da prodaju i najdražu uspomenu kako bi pregurali do narednog mjeseca, to ni ne interesuje. Njima je dovoljno da brinu šta će sa sljedećim računom za grijanje. A, tek struja. E, za to treba i dukat. Zlatni, naravno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi