Žene nekad i sad

Objavljeno: 24. 2. 2012

Nedavno sam se našla u društvu starijih žena. Pričale su o današnjim mladim ženama, te kako nova tehnologija čini sve umjesto njih, kako su jako izbirljive po pitanju muškaraca i kako im prioriteti nisu jasno definisani. Naime, ženino mjesto je u kući, a na mužu je da se fokusira na karijeru, te da svojoj porodici omogući što bolju egzistenciju.

Nekoliko decenija unazad uloga žene jeste bila da bude domaćica i majka. Rijetko kad se udavala iz ljubavi, sklapala je brak jer su njeni roditelji tako odlučili. Uglavnom, nakon udaje žena je živjela s mužem i cijelom njegovom porodicom u istoj kući. Rađala je djecu, kuhala, prala, čistila i sve to bez prigovora. Žena koja se odlučila obrazovati i koja se nije udala do 25 godine starosti, smatrana je “starom curom”, bila je društveni izgnanik.

Vremena su se drastično promijenila, s modernizacijom svijeta modernizovala se i žena. Na našim televizijama se više ne prikazuju žene sa keceljom oko struka, svezanom kosom i crvenim ružem kako ribaju pod dok im se muževi odmaraju. Danas se žene uglavnom udaju za koga žele. Žene se nalaze na raznim funkcijama, one su političari, novinari, doktori, sportaši, profesori. One i dalje kuhaju, čiste i rađaju djecu, ali po želji.

Međutim, istina je da su se i kućni poslovi nekad obavljali mnogo drugačije, te da su žene veš prale “na ruke”, da su pod glancale na koljenima. Istina je da danas postoje veš-mašine, mašine za pranje suđa, razna sredstva za čišćenje. Ali, teško je procijeniti da li je savremenoj ženi teže ili lakše, jer sa promjenom vremena, promijenili su se i izvori stresa.

Psiholog – psihoterapeut, Nadežda Savjak, kaže da je tehnološki napredak oslobodio vrijeme i energiju žene, ali ih je ona najčešće uložila u karijeru.

“Frustracije koje su nekad proisticale iz ekonomske zavisnosti od muža, sada su se transformisale u konflikt lojalnosti između uloge profesionalca, koja oduzima više od polovine dana, sa ulogama supruge, domaćice i majke. Srećom, olakšavajući činilac je veća spremnost mnogih muškaraca da se uključe u vaspitanje i vođenje domaćinstva”, kaže Nadežda Savjak.

Pored žongliranja karijere i porodice, ženama je danas teže biti roditelj. Mnogi stariji ljudi kažu da je problem u tome što žena ne zna sortitati svoje prioritete. Međutim, psiholog Savjak kaže da je društvo nekad bilo predvidljivije i sigurnije, vrijednosni sistemi su bili jasniji, te socijalne razlike manje i izazovi nešto blaži.

“Današnja situacija u kojoj dominira princip socijalnog darvinizma, sa nejasnim ili inverznim vrijednosnim sistemom, komplikuje vaspitni proces i ostavlja roditelje nesigurnim. Da li vaspitati dijete u skladu sa humanističkim vrijednostima ili ga usmjeravati da se adaptira na socijalnu utakmicu u kojoj dominiraju materijalne vrijednosti? Da li ga učiti toleranciji ili borilačkim vještinama kako bi se odbranio od nasilja?”, pojasnila je Nadežda Savjak.

Mnogi roditelji zbog neznanja, nesigurnosti, nezaposlenosti ili prezaposlenosti nisu autoriteti. Prema riječima psihologa Savjak, djeca imaju sve više prava, a sve manje odgovornosti. Danas se odrasli i djeca plaše budućnosti, jer ona postaje prijetnja, a ne obećanje.

Što se tiče ženske emancipacije, može se reći da žene danas imaju mnogo više slobode. Međutim, na našim prostorima još uvijek vlada neka vrsta patrijarhalnosti. Žena u nekim slučajevima još uvijek “služi” muža i porodicu, zarobljena je u privatnosti svog doma. Ali i žene koje nisu pod pritiskom muža su potisnute u ekonomskoj sferi, te im je teže naći posao i u nekim slučajevima su slabije plaćene.

Što se tiče fizičkog izgleda, žene su mnogo svjesnije svoje spoljašnosti, one su u prilici da vode računa o svom fizičkom izgledu. A što se tiče seksualnosti, žena danas ima mnogo više slobode na tom području i manje je osuđivana od strane okoline.

U zaključku može se reći da se društvo danas mnogo razlikuje od nekoliko decenija unazad, te da su se ženine odgovornosti promijenile u skladu sa vremenom. Danas su neke žene prinuđene da se zaposle, jer muževa plata u većini slučajeva nije dovoljna za odgoj djece i za pokriće kućnih troškova. Dakle, danas je nemoguće ocijeniti koliko je žena uspješna majka ili domaćica na osnovu modela od prije 40 i više godina. U svakom slučaju, ona je danas mnogo više nego mašina za rađanje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi