Želite li studirati u Japanu?

Objavljeno: 27. 2. 2012

U rektoratu Univerziteta u Banjaluci drugi sekretar Ambasade Japana u BiH, Tamaki Usuda, danas je predstavila mogućnosti studiranja u Japanu i programe stipendiranja japanske vlade.

Rektorat

Tamaki Usuda je prisutne studente informisala o mogućnosti dodjele stipendija za diplomske i postdiplomske istraživačke studije u Japanu. Pored toga navela je da postoje i stipendije za jednoipogodišnje studije usavršavanja, namijenjene učiteljima i profesorima osnovnih i srednjih škola.

Kako bi državljani BiH konkurisali za stipendiju za diplomski studij, u trajanju od 5 godina, potrebno je da su rođeni između 2. aprila 1990. i 1. aprila 1995. godine, te da su završili srednju školu. Što se tiče postdiplomskih studija, obavezno je da su aplikanti završili prvi ciklus studija i da nisu stariji od 35 godina. Ove stipendije se dodjeljuju na godinu i po ili dvije godine.

Poznavanje japanskog jezika nije obavezno, jer postoji opcija studiranja na engleskom jeziku. Međutim, u sklopu stipendije studentima je obezbjeđen intenzivni kurs japanskog jezika koji traje 6 mjeseci.

“1996 započet je program stipendiranja, 27 studenata iz BiH otišlo je u Japan. Svake godine šaljemo dva kandidata iz Bosne i Hercegovine i nakon što završe svoje studije imaju mogućnost da se vrate ovdje ili da se zaposle u Japanu”, rekla je Tamaki Usuda.

U ovom programu stipendiranja pokrivene su sve oblasti, međutim Tamaki Usuda kaže da su studenti najviše zainteresovani za tehnologiju i matematiku. Ove godine iz BiH dvije djevojke odlaze u Japan, tamo će studirati arhitekturu.

Vedrana Ikalović završila je arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjaluci i u aprilu ove godine odlazi u Japan na master studije. Prošle godine aplicirala je za MEXT stipendiju i prije par dana primila je sretne vijesti.

“Japan me privukao jer je tamo arhitektura veoma savremena i na jako dobar način rješava neke prostorne probleme. Mislim da tamo mogu naučiti mnogo toga što će mi biti od koristi u budućem radu”, rekla je Vedrana Ikalović.

Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije Japana (MEXT) je finansijer ovih stipendija. U sklopu stipendije studentima je plaćen put od Sarajeva do Japana i svaki mjesec primaju džeparac koji iznosi 1330 evra.

Više informacija o ovom programu stipendiranja možete pronaći na web stranici: http://www.bosnia.emb-japan.go.jp gdje možete snimiti elektronske verzije svih potrebnih dokumenata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi