Vuk kojeg hranim

Objavljeno: 5. 1. 2012

Svijet je ispunjen velikim šarenilom ljudi. Rado bih vjerovala da su malobrojni oni koji nisu sposobni doživjeti velike emocije, emocije ljubavi prema bližnjem i daljnjem, emocije koje nas čine ljudima.

vukoviMi vrlo često zaboravljamo i upadamo u situacije koje kod nas proizvode negativna osjećanja. Stara indijanska priča o dva vuka bi nas trebala navesti na razmišljanje i pokazati koliko mi sami utičemo na to kakvi smo ljudi.

Priča govori o razgovoru između djeda i unuka, razgovoru koji baca novo svjetlo na ljudsku prirodu i našu sposobnost izbora.

Priča kaže da u svakom čovjeku postoje dva vuka. Jedan je zao, krvoločan, ispunjen zavišću i mržnjom. On je slika svega negativnog i podlog. Drugi vuk predstavlja sve što je dobro: ljubav, plemenitost, sposobnost radovanja, tolerancije, sposobnost suživota sa svima. On je milosrđe, on je sinonim dobre energije. Između ova dva vuka se vodi konstantna borba, vjekovna borba između dobra i zla.

Na unukovo pitanje koji vuk na kraju pobjeđuje, stari indijanac ima jednostavan odgovor: “Onaj kojeg ti hraniš!”

Kojeg vuka vi hranite?

U slučaju da ste zapostavili dobrog vuka Aislinn O’Connor, trener ličnog razvoja, poručuje da ga što prije nahranite tako što ćete se opustiti i pomisliti na nešto što Vas čini izuzetno srećnim. Pozitivne misli privlače pozitivnu energiju, a negativne misle hrane vuka koji oslikava podlost ljudskog karaktera.

“Osjećanja koja duže vrijeme gajimo i na koja se uvijek vraćamo dominiraju u našim mislima i dijelima, a ona na koja više ne mislimo izumiru”, kaže O’Connor.

Psiholog Mladen Marković kaže da čovjek jedino može unaprijediti svoje biće i svoj život znanjem i razumijevanjem onoga što se dešava u nama i oko nas.

“Ono što je važno da učinimo jeste da preispitamo svoj udio u onome što nam se dešava i da preuzmemo odgovornost za sebe i svoje ponašanje. To nam vraća snagu, to nas unapređuje i ojačava”, kaže Marković.

Dakle, bitno je da čovjek razumije da se u njemu vodi konstantna bitka između dobra i zla, a da je on taj koji će odlučiti koja će strana prevladati. Takođe, čovjek mora biti svjestan svoje okoline i načina na koji njegovo ponašanje utiče na stvari u njegovom okruženju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi