Univerzitet u Banjaluci: Žalićemo se na odluku o ponavljanju izbora za rektora!

Objavljeno: 11. 10. 2016

Univerzitet u Banjaluci podnijeće žalbu na rješenje republičkog prosvjetnog inspektora koji je naložio ovom univerzitetu da ponovi izbor rektora, nakon žalbe Vitomira Popovića da taj postupak nije izvršen u skladu sa Statutom te obrazovne ustanova.

Univerzitet će žalbu podnijeti zato što je “netačno utvrđeno činjenično stanje”, a sumnjaju i u regularnost inspekcijskog nadzora.

“Na osnovu čega republički prosvjetni inspektor iz Doboja provjerava zakonitost upravnih akata Senata Univerziteta u Banjaluci, koji su konačni, pravosnažni i izvršni, čime se u potpunosti derogira ustavno načelo pravne sigurnosti, kao temeljno načelo uređene pravne države”, navodi se u saopštenju Univerziteta u Banjaluci.

Iz te obrazovne ustanove pitaju i zašto prije četiri godine niko nije sporio zakonitost izbora rektora na ovom univerzitetu.

Iz banjalučkog Univerziteta poručuju da će odlučno braniti svoja prava od nezakonitog postupanja prosvjetnih inspektora, zlonamjernih pojedinaca i grupa koje u posljednjem periodu nanose ogromnu štetu ugledu te ustanove.

“Napominjemo da nijedan profesor Univerziteta u Banjaluci nije iznad zakona, pa ni bivši dekan Vitomir Popović koji nije u mogućnosti da po Zakonu i Statutu obavlja treći mandat dekana Pravnog fakulteta”, saopšteno je iz banjalučkog Univerziteta.

Iz ove ustanove dodaju da republički prosvjetni inspektor iz Doboja dovodi u pitanje i sam proces nastave, legalnost diploma, izbore u zvanje i ostale akte koje je Senat Univerziteta u ovom kapacitetu donosio u posljednjih osam godina.

Iz Univerziteta pozivaju Vladu Srpske da stane u odbranu najvećeg i najvažnijeg univerziteta u Srpskoj.

U žalbi Vitomira Popovića nadležnoj inspekciji navodi se da postupak izbora rektora Univerziteta u Banjaluci nije izvršen u skladu sa Statutom Univerziteta, zbog čega je Republička prosvjetna inspekcija izvršila inspekciju na osnovu koje je Univerzitetu u Banjaluci naloženo da konstituiše novi saziv Senata i ponovi izbor rektora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi