Unapređenje ravnopravnosti između polova

Objavljeno: 5. 3. 2012

Kampanja pod nazivom “Stvarno ravnopravno” pokrenuta je povodom obilježavanja deset godina rada Centra za ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske. Unapređenje stanja između ravnopravnosti žena i muškaraca osnova je ove kampanje.

Promocija kampanje “Stvarno ravnopravno”

Na konferenciji za medije danas je promovisan početak ove kampanje kao i obilježavanje desetogodišnjice rada Džender centra. Direktorica Džender centra Republike Srpske, Spomenka Krunić, istakla je da je u dosadašnjem radu najzapaženiji napredak postignut u oblasti borbe protiv porodičnog nasilja, te u oblasti unapređenja položaja žena na selu.

“Povećana je svijest javnosti o ravnopravnosti polova kao vrijednosti za sve, kao i nivo netolerancije na diskriminaciju i nasilje nad ženama”, kaže Krunić.

Kampanja “Stvarno ravnopravno” je srednjovječnog karaktera i sprovodi se u Republici Srpskoj u fazama s početkom od ovog mjeseca. Usmjerena je na sve oblasti života i rada s ciljem podizanja svijesti o značaju ravnopravnosti između žena i muškaraca, suzbijanju diskriminacije i nasilja među polovima, unapređenju, te ravnopravnosti, kako bismo dobili zdravije i humanije društvo.

Prema mišljenju građanke Vesne Vrbljanac, muškarci još uvijek ne shvataju pojam ravnopravnosti.

“Ravnopravnost između polova u Republici Srpskoj napreduje u poslednjoj deceniji, ali u tom smislu da je ženama ‘dozvoljeno’ obavljati određene poslove koji se kategorišu kao muški, kao što je i obavljanje važne državne funkcije, dok muškaraci još ne shvataju pojam ravnopravnosti. Najviše se ta neravnopravnost ogleda u vođenju domaćinstva i vršenju kućnih poslova. Trebalo bi još poraditi na razumijevanju i objašnjavanju pojma ravnopravnosti, naročito među mlađom populacijom” kaže Vrbljanac.

Zа potrebe kаmpаnje kreirаni su promotivni mаterijаli koji su distribuirani širom Republike Srpske.

Džender centar osnovan odlukom Vlade Republike Srpske u decembru 2001. godine, a sa radom je počeo u martu 2002. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi