UKC RS jedini na Balkanu obavlja dvije procedure u interventnoj kardiologiji

Objavljeno: 13. 10. 2017

Dvije procedure koje će u interventnoj kardiologiji biti od izuzetnog značaja i kojima će se utvrđivati potreba ugradnje stenta pacijentima i raditi unutrašnji pregled krvnih sudova, izvedene su u petak prvi put, rutinski, u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Saša Lončar, šef Odjeljenja interventne kardiologije UKC RS, kazao je da se ovim procedurama provjerava unutrašnost srca, te istakao da je UKC RS jedino mjesto na Balkanu gdje će se to rutinski obavljati.

Foto: Velibor Tripić

“Ukoliko pacijent ima krvne sudove koji su u jako lošem stanju, ovom procedurom se provjerava koji od njih treba stentovati, a koji ne”, pojasnio je Lončar.

Naglašava da se ovom metodom može utvrditi da li je pacijentu stent uopšte potreban ili se liječenje može nastaviti medikamentima.

“Dešavalo se da se pacijentu ugradi stent i da se kasnije dokaže da to nije bilo potrebno”, ističe Lončar i dodaje da je ovo metoda koja će biti od velike koristi ne samo za pacijente i njihovo liječenje, nego će koristiti i u ekonomskom smislu, kako ne bi obavljali zahvate za kojima nije bilo potrebe.

Zoran Mavija, pomoćnik direktora za ljudske resurse u UKC RS, kazao je da je tim interventnih kardiologa na čelu sa doktorom Lončarom izveo jednu od najsloženijih i najkompleksnijih metoda na krvnim sudovima.

Foto: Velibor Tripić

“Ovim smo dokazali da imamo kapacitet i da možemo da odgovorimo svim zahtjevima koje moderna medicina pruža”, naglasio je Mavija i dodao da će UKC RS nastojati da se pozicionira kao budući lider u cijeloj regiji.

Rikardo Petrako, predavač interventne kardiologije na “Imperijal koledžu” u Londonu, koji je u danas prisustvovao ovim zahvatima, kazao je da je došao u Banjaluku da razmijeni iskustva koja se koriste u ovoj oblasti.

“Radili smo dvije vrste procedura na pacijentima i učili kako da se ta metoda izvede na odgovarajući način, te da utvrdimo da li je stent pacijentu potreban ili ne”, kazao je Petrako.

Zamjenik direktora UKC-a Nenad Stevandić rekao je da je gost iz Londona oduševljen timom kardiologa u UKC-u.

Izvor: Nezavisne/Bojana Živanić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi