U Srpskoj skoro trećina stanovništva aktivni pušači

Objavljeno: 31. 1. 2012

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pokazuje da u RS ima 28, 7 odsto aktivnih pušača i 2,3 odsto povremenih.

Prema iznijetim podacima, više od polovine stanovništva je izloženo duvanskom dimu na radnom mjestu.

Načelnik Službe socijalne medicine u Institutu, Slađana Šiljak, navela je da 14,5 odsto srednjoškolaca svakodnevno konzumira neki od duvanskih proizvoda.

„U poređenju sa rezultatima istraživanja iz 2002. godine možemo konstatovati da je značajno smanjena prevalenca pušenja za 3,7 odsto“, istakla je Šiljak na konferenciji za novinare povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja.

U borbi protiv pušenja aktivno su uključeni i timovi porodične medicine koji svakodnevno savjetuju pušače da prestanu sa korišćenjem cigareta.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Republici Srpskoj, dr Darko Marković, kaže da je pušenje bolest zavisnosti.

„Nikotin na mozak izaziva iste efekte kao i kokain. Sagorijevanjem jedne cigarete stvara se oko 4.000 štetnih sastojaka koji napadaju ljudsko zdravlje, od toga je više od 40 kancerogenih materija“, upozorava Marković.

U Republici Srpskoj je 2004. godine donesen set zakona u funkciji borbe protiv pušenja – Zakon o zabrani prodaje duvana i duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima i Zakona o zabrani reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda.

Marković je naglašava da je cilj resornog ministarstva u svojoj strategiji za borbu protiv pušenja da se za jednu godinu broj aktivnih pušača smanji za dva odsto.

Jedan od inicijatora obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv pušenja je dr Rajko Igić koji je rekao da je neophodno razlikovati teške od lakih pušača kako bi se primijenio adekvatan pristup u njihovom odvikavanju.

„Laki pušači nemaju fizičku ovisnost i njima je jednostavnije da prestanu pušiti, potrebna je samo volja, dok teški imaju i fizičku i psihičku ovisnost“, rekao je Igić.

BiH je među rijetkim zemljama koja u toku godine ima dva dana u kojima se apeluje na prestanak pušenja – svjetski i nacionalni, nacionalni dan se kod nas obilježava već 30 godina.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi