Sve ekipe zimske službe angažovane na čišćenju snijega [foto]

Objavljeno: 3. 2. 2012

Svi glavni putni pravci na teritoriji grada su prohodni. Iako nisu zabilježena neka značajnija kašnjenja, javni prevoz saobraća u otežanim uslovima jer snijeg neprestano pada.

Ekipe zimske službe od sinoć su na terenu. Angažovani su svi radnici i mehanizacija preduzeća koji održavaju prohodnost puteva u okviru zimske službe, kako bi se putevi što više očistili.

Prema podacima iz preduzeća „Čistoća”, koje održava veći dio gradskog područja, ekipe su na teren izašle sinoć, u 21 čas, i od tada rade na čišćenju snijega. Angažovani su i na ručnom čišćenju pješačkih prelaza i autobuskih stajališta. Kada je riječ o seoskom području, prema podacima sa terena, najviše snijega ima na području Stričića, Pavića i Vilusa, oko 50 centimetara. Svi važniji seoski putni pravci su prohodni.

Zbog niskih temperatura usporeno je dejstvo soli, te se zbog toga na kolovozu formira tanji sloj snijega.

Prema odluci gradonačelnika Dragoljuba Davidovića – ukoliko bude potrebno, ekipe zimske službe će se usmjeriti da očiste i nekategorisane putne pravce, koji nisu u nadležnosti zimske službe.

Izvođači radova, koji u okviru Zimske službe održavaju prohodnost puteva, ulica i trotoara na gradskom području su preduzeća:

 •  „Čistoća” – za prvo područje, koje obuhvata mjesne zajednice: Centar, Borik, Nova Varoš i Paprikovac (tel. 051/312-436);
 • „Eko-euro tim” – za drugo područje, odnosno Lazarevo, i za treće područje: Obilićevo, Starčevica, Ada, dio Srpskih Toplica (desna obala rijeke Vrbas) i dio Vrbanje (tel. 065/540-279);
 • „Niskogradnja” – za četvrto područje, koje obuhvata mjesne zajednice Česma i dio Vrbanje; za peto područje: Petrićevac, Drakulić i Šargovac, kao i za šesto područje, odnosno područje MZ: Lauš, Kočićev Vijenac i Srpske Toplice (tel. 065/898-302).

Seosko područje održavaju:

 •  „MG mind” Mrkonjić grad područje Stričića i Vilusa (tel. 065/981-597);
 • „Eko-euro tim”, područje: Ljubačevo, Krmine, Bočac, Agino Selo, Krupa na Vrbasu (tel. 051/417-340 i 065/588-882);
 • „Batar komerc” područja: Potkozarje, Mišin han, Verići i Piskavica (tel. 065/535-759);
 • „Niskogradnja” područja: Borkovići, G. Piskavica, Piskavica, Donja Kola, Goleši, Saračica, Dragočaj, Zalužani, Prijakovci, Bronzani Majdan i Stratinska (tel. 051/348-000 i 065/443-357).

Obaveze građana: Podsjećamo građane na njihove obaveze, odnosno da su prema Odluci o komunalnom redu dužni:

 •  da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada, svako ispred svoga ulaza;
 • vlasnici i korisnici poslovnih prostora, dužni su da uklanjaju snijeg i led sajavnih površina uz objekat u širini najmanje dva metra;
 • da uklanjaju snijeg i led sa krovova poslovnih i stambenih zgrada, ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila;
 • pri skupljanju snijega i leda, mora se voditi računa o prohodnosti kolovoza i trotoara.

Takođe, podsjećamo građane da je zabranjeno:

 • iznošenje i gomilanje snijega i leda iz dvorišta, bašta i dr. slobodnih površina na ulice i trotoare;
 • bacanje snijega i leda ispred zgrada na saobraćajnice, slivnike i šahtove;
 • deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine, i
 • sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama.

Izvor: ASBL

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi