Sukob Glasa Srpske i TI BiH

Objavljeno: 16. 3. 2012

Nevladina organizacija za borbu protiv korupcije, Transparency International BiH (TI BiH), optužila je u današnjem saopštenju banjalučki Glas Srpske da iznosi neistine o radu ove organizacije.

“Bez obzira što je Osnovni sud u Banjaluci donio prvostepenu presudu u kojoj se navodi da su tvrdnje Glasa Srpske da su predstavnici Transparency International BiH bili umiješani u ‘reketiranje biznismena’ neosnovane i neistinite, Glas Srpske i dalje iznosi iste tvrdnje, ponovo napadajući TI BiH i ne osvrćući se na presudu”, navodi se u saopštenju.

Inače, Glas Srpske je u članku o samoubistvu vlasnika lanca benzinskih pumpi Milutina Žujića objavljenom 15. 3. 2012, naveo da je pokojni Žujić 2008. godine bio “žrtva reketiranja u aferi ‘Transparency Intrenational’ kada je grupa reketaša tražila novac da bi ga zaštitila od međunarodne zajednice, koja ga, kako su mu oni rekli, drži na oku zbog sumnje da pomaže haške optuženike”. Glas Srpske u spornom članku takođe tvrdi da je pokojni Žujić navodnim ucjenjivačima tada isplatio 10.000 konvertibilnih maraka (KM).

S druge strane, TI BiH u svom saopštenju podsjeća da je Glas Srpske još tokom juna 2008. godine objavio seriju članaka u kojima se “direktno pokušava diskreditovati rad ove nevladine organizacije. Nakon što je organizacija podnijela tužbu za klevetu protiv ovog lista, nadležni Osnovni sud u Banjaluci je donio prvostepenu presudu u kojoj je navedeno da su tvrdnje Glasa Srpske neistinite i bez dokaza. U presudi, Sud takođe navodi da neistine koje su iznesene u člancima Glasa Srpske mogu uticati na mišljenje javnosti, te na narušavanje ugleda zaposlenih u TI BiH.”, stoji u saopštenju. U presudi Osnovnog suda navedeno je još da, šireći informacije za koje nemaju dokaze i označavajući nekoga kriminalnom grupom, „sredstva javnog informisanja ne mogu preuzimati ulogu krivičnih sudova“.

TI još dodaje da se Glas Srpske “beskrupulozno koristi smrtnim slučajem i tragedijom jedne porodice kako bi napao i diskreditovao organizaciju koja sve svoje napore ulaže upravo na borbu protiv korupcije.”

“Uređivačka politika Glasa Srpske, pokazatelj je da se u Republici Srpskoj još uvijek ne poštuju principi objektivnog novinarstva, kao ni Kodeks za štampu, dok se u isto vrijeme ovakvim napisima narušavaju osnovna ljudska prava kroz organizovane hajke na pojedince i organizacije. S obzirom na to da su Nezavisne novine prenijele na isti način tvrdnje Glasa Srpske, TI BiH strahuje od ponovne hajke koja je 2008. dovela do pozivanja na linč, što je primoralo TI BiH da na neko vrijeme zatvori svoje kancelarije zbog straha za sigurnost zaposlenih”, stoji u saopštenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi