Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci traže više vremena i prostora za učenje

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 20. 4. 2017

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci nezadovoljni su odlukom te ustanove da im boravak u čitaonici umjesto do 22 ograniči do 21 čas ističući da im je neophodno više vremena i prostora za učenje.

Njihove studije iziskuju mnogo rada, kao i sate i sate provedene nad knjigom da bi spremili i položili ispite. Zato se nadaju da će naići na razumijevanje, jer su nekada i do ponoći, kako kažu, mogli ostajati u prostorijama fakulteta.

O ovoj problematici juče su razgovarali i sa rukovodstvom te visokoškolske ustanove. Iznijeli su svoje zahtjeve i molbe, nakon čega im je rečeno da će i dalje nedjeljom moći u čitaonicu, ali da fakultet ipak ne može raditi duže od 21 čas. Naime, prvobitna odluka rukovodstva bila je da prostorije fakulteta uopšte ne rade nedjeljom, što je slučaj i sa ostalim visokoškolskim ustanovama.

Predsjednik Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milorad Kecman kaže da im je od neizmjernog značaja da imaju više vremena koje će moći provesti u čitaonici.

“Imamo duga predavanja, kao i računarske i laboratorijske vježbe. Neko ko redovno sluša sve predmete uvijek je do tri-četiri popodne na predavanjima. Zbog toga nam je značajno duže radno vrijeme čitaonice kako bismo imali više vremena za učenje”, objašnjava Kecman.

Dodaje da im je obećana dodatna učionica na prvom spratu fakulteta, koju će uz čitaonicu, kad god bude slobodna, moći koristiti za učenje.

“Ove nedjelje moći ćemo koristiti i čitaonicu, ali konačna odluka o tome biće donesena u ponedjeljak, jer sada traju ispitni rokovi”, dodao je Kecman.

Dekan Branko Blanuša kaže da se složio da i dalje studenti mogu nedjeljom dolaziti u čitaonicu da bi učili, ali da radno vrijeme fakulteta ne može biti duže od 21 čas.

“Do tog perioda će im uz čitaonicu biti obezbijeđena i još jedna učionica koju će koristiti za učenje, ali poslije devet više nije moguće ostajati”, rekao je Blanuša.

Novo vremensko ograničenje boravka na fakultetu Blanuša objašnjava time što kasnije na fakultetu nema nikoga od njihovog osoblja osim jednog čovjeka iz obezbjeđenja.

“Sve što smo mogli dali smo im i obezbijedili. Duži rad fakulteta nije moguć, jer smo ranije imali raznih problema zbog toga. Pronalazili smo ujutro smeće po klupama, ostatke hrane ili pića, kao i oštećenu ili uništenu imovinu”, objašnjava Blanuša.

Dodaje da se nada da će studenti razumjeti tu odluku, jer sve što rade, rade, kako tvrdi, zbog njihove bezbjednosti i boljih uslova za učenje.

Nastava

Branko Blanuša kaže da je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci trenutno oko 500 studenata, koji su svakodnevno indirektno ili direktno uključeni u neki vid nastave.

“Naravno, naš ukupan broj studenata je veći, jer tu ima i apsolvenata, kao i onih koji obnavljaju godinu, ali oni ne dolaze svakodnevno na fakultet”, rekao je Blanuša.

Izvor: Glas Srpske

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?