Stanovnike dijela Čokorskih polja muči žeđ cijelog ljeta

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 4. 9. 2017

Mještani zaseoka Macanovići u mjesnoj zajednici Čokorska polja godinama muku muče sa nestašicom vode tokom ljeta jer nema dotoka sa lokalnog izvorišta koje koriste. Rješenje vide u izgradnji i priključenju vodovodne mreže na susjedna izvorišta.

Svakog ljeta 42 domaćinstva imaju iste muke.

“Već osam godina proživljavamo istu agoniju. Imamo stari vodovod koji više nije u funkciji i povezan je na lokalno izvorište Macanovića vrelo. Svaka tri-četiri dana dođe voda na sat, sat i po. Tražimo da bude izgrađena vodovodna mreža i priključak na izvorište Subotica, i to je samo nekih 850 metara. To bi koštalo nekoliko hiljada maraka i riješilo bi sve naše muke. Ovo je zaista sramota, da se u 21. vijeku snalazimo za vodu”, kazao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Čokorska polja Boban Kosić.

Nebojša Macanović, koji u ovom zaseoku ima vikendicu, kaže da postoji opcija da se mještani priključe na dva izvorišta.

“Izvorišta Subotica i Antića vrelo su nam nadohvat ruke, i nisu potrebna nikakva milionska ulaganja da bi se riješilo snabdijevanje mještana vodom. Potrebno je samo da se postojeća stara vodovodna mreža priključi na cjevovod sa susjednih izvorišta”, rekao je Macanović.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela kažu da vodovod koji već postoji u ovom zaseoku nije u njihovoj nadležnosti, a da će mještani dobiti vodu kada bude izgrađena vodovodna mreža sa sistema Crno vrelo.

“Antića vrelo kojim mi rukovodimo je predviđeno za određeni broj domaćinstava i trenutno ne može da pokrije više korisnika. Planirana je izgradnja i proširenje vodovodne mreže sa rezervoara Crno vrelo, na koju bi se integrisalo i Antića vrelo. Tada će se proširiti konzumno područje, pa bi stanovnici tada mogli da se priključe na ovo izvorište”, kazali su u Centru za razvoj sela.

U Gradskoj upravi potvrdili su da će Macanovići morati da sačekaju rješenje problema snabdijevanja vodom.

“Nije predviđeno proširenje vodovodne mreže u ovom zaseoku dok se sistem Antića vrelo ne integriše u sistem Crnog vrela, za šta je i urađen projekat dovodnog cjevovoda. To nije planirano u ovoj godini”, rekli su u Gradskoj upravi.

“Vodovod”

U preduzeću “Vodovod” kažu da su projektovali 1.000 metara vodovodne mreže za zaselak Macanovići, što su finansirali vlastitim sredstvima. Objasnili da je za rješenje ovog problema mještana potrebna veća investicija.

“Stanovnici ovog sela nemaju vodu jer nije bilo padavina tokom ljeta, a kapacitet privatnog izvorišta koje oni koriste zavisi od hidroloških uslova. Grad je zadužen za finansiranje izgradnje, a mi za upravljanje i održavanje vodovoda. Potrebno je postaviti 3.000 metara mreže, pa će izgradnja ovih cjevovoda doći na red kada budu obezbijeđena novčana sredstva za ovu namjenu”, rekli su u “Vodovodu”.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Nevena Bunić

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?