Slobodan Stanarević: Park ili trg u centru grada?

Objavljeno: 12. 5. 2017

“Ovim gestom smo željeli podstaći javnost. Željeli smo vidjeti kako će reagovati na prijedlog budućeg izgleda centra grada”, rekao je za ELTA televiziju vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka – Slobodan Stanarević osvrnuvši se na prvo idejno rješenje budućeg trga u centru grada prezentovano na savjetovanju u Banji Vrućici.

„Do kraja sljedeće sedmice imaćemo potpisane Ugovore za izradu sve tri revizije regulacionih planova u užem gradskom jezgru. To su uže gradsko područje, Aleja Centar, i Centar zapad. Prema tome očekujemo da će, naredne sedmice početi izrada revizije tih regulacionih planova.  Javnosti je svakako najinteresantnije područje užeg centra grada, odnosno park ili trg na potezu od parkića do preduzeća Autoputevi. Svjesni činjenice da i jedno i drugo nedostaje u ovom gradu, upustili smo se u izradu idejnog rješenja.”

Stanarević dodaje da su on i gradonačelnik Radojičić imali konstruktivnu razmjenu mišljenja na zadatu temu, te da je gradonačelnik opredjeljenja da na ovoj lokaciji treba graditi park, dok su u nadležnom Odjeljnju mišljenja da je ovo idealna lokacija za izgradnju trga.

„Ovo rješenje koje smo prezentovali jeste inicijalna kapisla da bi narod, odnosno javnost osjetila taj prostor, i da bi mogli dobiti odgovore na neka pitanja. I sve ovo što se sada dešava na portalima, na društvenim mrežama, je u funkciji ispitivanja javnosti, šta bi u stvari oni željeli. Mišljenja su podijeljena, i to je normalno”, kaže Stanarević u izjavi za ELTA televiziju.

Izmjena regulacionog plana mogla bi biti gotova do kraja godine, dodaje Stanarević ističući da će svi prijedlozi, sugestije, kao i mišljenja stručne javnosti, te stavovi gradskih arhitekti Ljubljane i Beograda, biti uzeti u obzir.

„Ono oko čega smo se gradonačelnik i ja usaglasili u Tesliću, jeste da ova površina ne smije biti prazna. Prvo, prazna je dosadna, pa je skupa, jer morate isplatiti zemljište vlasnicima, a ako imate objekte okolo, možemo obezbijediti od uređenja i rente sredstva za izgradnju budućeg parka ili trga.”

Stanarević ističe da budući trg ili park mora da ispriča priču Banjaluke. Da sve treba da krene od Svetislava Tise Milosavljevića, preko spomenika borcima Vojske Republike Srpske, dijela za mlade do priče koju ispisuje Vrbas. Riječ je o površini od oko 28 000 kvadratnih metara, od kojih je tek oko 8 000 pokriveno objektima a na preostalom dijelu treba pažljivo osmisliti i zelene površine i popločani dio kaže Stanarević. Sve do izrade konačnog rješenja, neće biti poznato koliko će radovi na izgradnji budućeg parka ili trga koštati.

Izvor: eltatv.net

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi