Sastanak delegacija grada i Vlade RS: Prioritet škola za Adu i Starčevicu

Objavljeno: 25. 11. 2016

Jedan od prioriteta Vlade RS u narednom periodu biće mogućnost izgradnje škole na području između Starčevice i Ade.

Izjavila je to juče premijerka RS Željka Cvijanović nakon sastanka delegacije Vlade RS i gradonačelnika Igora Radojičića u Gradskoj upravi.

Postoji potreba za još jednom školom na ovom području i rješavanje tog pitanja biće stavljeno u priorite Ministarstva prosvjete i kulture RS – kazala je Cvijanovićeva.

Istakla je da je na sastanku važna tema bila i “Toplana”.

“Upoznati samo sa prijedlogom projekta finansijskog i tehničkog restrukturisanja “Toplane” koje nudi Evropska banka za obnovu i razvoj. Sada ostaje na gradu da se opredijeli hoće li prihvatiti taj aranžman. Ministarstva će biti na usluzi gradu i pomoći će im u onome šta treba  ako se grad odluči da uđe u taj projekat”, kazala je Cvijanovićeva.

Dodala je da se razgovaralo i o razvoju putne mreže te o mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta kroz formiranje različitih poslovnih zona.

Igor Radojičić je rekao da je potrebno izgraditi još jednu školu na upisnom području Starčevica i Ada.

“Grad bi pripremio projekat, već postoje potencijalne lokacije a pošto je osnovno obrazovanje u nadležnosti Vlade zajedno bismo razgovarali o ovom kapitalnom poslu”, kazao je Radojičić.

Dodao je da će grad sredinom decembra odlučiti da li će ući u restrukturiranje “Toplane” .

“Pošto se radi o kreditnom aranžmanu EBRD-a prema državi potrebno je i značajno učešće Vlade RS ako odlučimo ući u taj projekat već krajem decembra bi se išlo u tender za tehnički dio posla”, naveo je Radojičić.

Istakao je da će za nastavak realizacije projekta vodosnabdijevanja “Crno vrelo” Vlada RS do kraja godine prebaciti dva miliona KM koja su i bila planirana ovogodišnjim budžetom grada.

“Razgovarali smo o putnoj mreži, o onome što je u nadležnosti i grada i Vlade RS od kružnih tokova, puta od Bronzanog Majdana prema FBiH, mosta u Česmi a i o problemu mosta u Priječanima. Imaćemo sastanke o ovom pitanju sa svima koji su uključeni u ovaj projekat. Most u Priječanima može biti u funkciji samo kada dobije potrebna odobrenja”, kazao je Radojičić.

U delegaciji Vlade RS bili su  ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, ministar zdravlja Dragan Bogdanić, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić te ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Spomenik

Igor Radojičić izjavio da treba promijeniti lokaciju i sam projekat Centralnog spomen-obilježija palim borcima. Plan je da spomenik bude izgrađen u parku između Tržnice i džamije Ferhadije.

“O tome ću razgovarati i sa predstavnicima boračkih organizacija. Treba naći drugu lokaciju i promijeniti projekat koji bi bio finansijski izvodiv u racionalnom vremenu”, kazao je Radojičić

Projekti

  • Dva miliona KM za projekat vodosnabdijevanja “Crno vrelo”
  • Narednih dana  rješavanje problema  mosta u Priječanima
  • Uskoro odluka o restrukturiranju “Toplane”

Izvor: Glas Srpske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi