Različiti stavovi

Objavljeno: 1. 3. 2012

Kao i godinama unazad i ovaj 1. mart je u Federaciji BiH obilježen kao praznik – Dan nezavisnosti, dok je u Republici Srpskoj radni dan.

Na današnji dan, prije dvadeset godina održan je referendum na kojem je većina registrovanih glasača podržalo ideju o nezavisnosti BiH od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Većina građana BIH srpske nacionalnosti je ignorisala izjašnjavanje.

Povodom 1. marta mnogobrojni funkcioneri iz Federacije BIH danas su u Sarajevu položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra.

Čestitajući Dan nezavisnosti federalni premijer Nermin Nikšić je podcrtao da je obilježavanje 1. marta obilježavanje početaka nezavisne i suverene države BiH.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovini Svetozar Puradić potvrdio je danas Feni da je položio cvijeće na spomen-groblju Kovači povodom 1. marta. Komentarišući informaciju koju su prenijeli pojedini mediji da je odbio položiti cvijeće na tom mjestu, potpredsjednik FBiH istaknuo je da nije mogao “odbiti nešto za što poziv nije ni dobio”.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kaže da je na referendumu 1. marta 1992. godine potvrdno odgovorio na pitanje da li je za BiH hrvatskog, srpskog i tada muslimanskog naroda, te svih građana, ali da ”sada kaže da građani nisu dobili takvu BiH”.

“Nama predstoji mnogo rada da stvarno dobijemo BiH u kojoj će sva tri naroda biti ravnopravna”, istakao je Čović.

Iz Republike Srpske drugačije viđenje.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je 1. mart praznik bošnjačkog naroda i da mu Srpska to ne spori, ali da ona ne slavi taj datum.

“To ne može biti praznik državnosti BiH. To je nešto što se na silu pokušava svih prethodnih godina. Mislim da to konačno mora biti jasno i strancima koji posjećuju takve skupove”, istakao je Dodik.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je juče u Sarajevu da u BiH ne bi došlo do rata da je 1992. godine postojala ravnopravnost naroda, neki oblik entitetskog glasovanja, ili način da jedan narod ne može biti preglasan.

Istoričar iz Beograda Čedomir Antić ocijenio je da u BiH vjerovatno ne bi bilo rata da 1. marta 1992. godine nije održan referendum o nezavisnosti BiH. Antić je rekao da oni koji proslavljaju 1. mart u stvari proslavljaju trenutak kada je obespravljen jedan od naroda u BiH.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29. februara i 1. marta 1992. referendumsko pitanje glasilo je: “Da li ste za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Na glasanje je izašlo 64,31 odsto birača s pravom glasa, a za suverenost BiH glasalo je njih 99,44 odsto, čime je BiH dobila nezavisnost. Glasalo je 2.073.568 građana, a njih 6.073 bila su protiv.

 Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi